Zbornik sadrži radove o Nikolaju Hartvigu i Gligoriju Sokoloviću ☝🏻

U sali Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u okviru beogradskog Sajma knjiga, juče je predstavljen tematski zbornik radova Ubistvo i samoubistvo u naučnom i kulturnom stvaralaštvu.

Izdavač zbornika je Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić i podeljen je u nekoliko celina. O nastanku zbornika govorila je Ivana Ženarju Rajović, istoričarka umetnosti i viši naučni saradnik Instituta.

Sena Mihailović Milošević, naučni saradnik Instituta, govorila je o radovima koji su zastupljeni u okviru tematske celine iz oblasti jezika i književnosti. Navela je da se u zborniku nalaze jedan rad iz oblasti jezika i četiri rada iz oblasti književnosti.

Marina Mijatović je prisutnima predstavila radove iz oblasti politikologije, prava, sociologije i kulturologije.

Istoričar Petar Ristanović govorio je o radovima iz oblasti istorije koji su zastupljeni u zborniku, a njih je ukupno četrnaest. Izdvojio je radove o stradanju ruskih konzula na Kosovu i Metohiji i smrti ruskog poslanika Nikolaja Hartviga u Beogradu neposredno pred početak Prvog svetskog rata, ministru ekonomije i industrije Albanije u vreme komunizma Naku Spiru i ubistvu srpskog četničkog vojvode Gligorija Sokolovića.

Autor: Filip Pejković