Tema razgovora sa autorkom biće na koji način su povezane sudbine mlade dadilje i najpoznatijeg romana u istoriji italijanske književnost ☝🏻

Italijanski institut za kulturu u Beogradu nastavlja sa brojnim aktivnostima na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. U utorak, 22. oktobra u 18.00 časova na štandu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu - Hala br. 4, štand br. 4038 – održaće se promocija knjige La correttrice. L’editor segreta di Alessandro Manzoni, u prisustvu autorke Emanuele Fontane.

Tema razgovora sa autorkom biće na koji način su povezane sudbine mlade dadilje i najpoznatijeg romana u istoriji italijanske književnosti. Krenuvši od istinite priče koja je do danas ostala u senci i koristeći se prepiskom između Alesandra Manconija i Emilije Luti i neobjavljenim materijalima do kojih je došla u svojim istraživanjima, Emanuela Fontana skicira duboko humani portret najviše idealizovanog pisca ikada i transformiše Emiliju u značajni književni lik, mudar i slobodan, odajući na taj način priznanje doprinosu koji je jedna mlada žena dala najpoznatijem italijanskom romanu ikada.

Foto: Italijanski institut za kulturu u Beogradu/Italijanski institut za kulturu u Beogradu

Emanuela Fontana je rođena u Milanu, ali već više godina živi u Rimu. Ona je nastavnica, novinarka i turistički vodič, i bila je finalistkinja XXI izdanja nagrade Kalvino. Njeno debitantsko delo Il respiro degli angeli. Vita fragile e libera di Antonio Vivaldi, koje je 2021. objavila izdavačka kuća Mondadori, prvi je roman koji rekonstruiše život genijalnog kompozitora Četiri godišnja doba. Godine 2023. Mondadori objavljuje knjigu La correttrice. L’editor segreta di Alessandro Manzoni koja osvaja nagradu Manconi grada Leko za istorijski roman 2023.

Za svaki susret sa autorima obezbeđen je konsekutivni prevod sa italijanskog na srpski i sa srpskog na italijanski jezik.

Zahvaljujući saradnji sa međunarodnom knjižarom Educational Centre u Beogradu (Hala 4, štand br. 4044) posetioci će moći da kupe neka od najnovijih izdanja na italijanskom jeziku.

Autor: redportal.rs