57 izdanja izašlo od prošlogodišnjeg Sajma knjiga, a još 10 u štampi i pripremi ✒️

Srpska akademija nauka i umetnosti danas je na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavila rezultate svoje izdavačke delatnosti koji su postignuti u periodu od prethodnog sajma.

Predsednik SANU akademik Zoran Knežević istakao je da Akademija, kroz svoju bogatu izdavačku delatnost, održava i tradiciju darivanja svojih izdanja obrazovnim i kulturnim institucijama, društvima i manastirskim bibliotekama, kroz koju se svake godine podeli oko 1.000 primeraka različitih izdanja. Naveo je da je trenutno u toku aktivnost darivanja izdanja beogradskim gimnazijama, da je do sada podeljeno oko 850 primeraka različitih izdanja i da interesovanje gimnazija koje žele da obogate svoje školske biblioteke ne jenjava.

Generalni sekretar SANU akademik Nebojša Lalić predstavio je najznačajnija izdanja Akademije koja su se pojavila u periodu od prošlogodišnjeg sajma do danas i saopštio da se radi o 57 različitih izdanja, dok se još deset nalaze u pripremi i štampi. Posebno je izdvojio da je u pripremi četvrti tom bogate monografije Život i stvaralaštvo žena članova SUD, SKA i SANU koja daje biografije 47 žena iz redova SANU i njenih prethodnica. Ukazao je da je u sauizdavaštvu izašlo nekoliko publikacija i podsetio da se samo u retkim prilikama obnavljaju već objavljena izdanja, a da je jedno od obnovljenih delo Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenica u saizdavaštvu sa manastirom. Najavio je i monografiju Milana Prosena o Palati SANU koja ove godine obeležava 100. godišnjicu.

Akademik Miro Vuksanović, upravnik Biblioteke SANU, govorio je o tribini koja ove godine obeležava 33 godine postojanja, a na kojoj se predstavljaju izdanja Akademije i njenih instituta i ukazao da izdavačka delatnost SANU, za sve vreme njenog postojanja, nikad nije bila bogatija kao u poslednjih nekoliko godina.

Foto: Filip Pejković

Autor: Filip Pejković