Zbirka oko 150 fotografija nastalih tokom sukoba u Ukrajini 📷

Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, u sali Borislav Pekić, juče je predstavljena knjiga Trinaest ratnih priča (13 Stories of War), a reč je o zborniku fotografija i tekstova trinaest ukrajinskih fotografa.

Knjigu je predstavio ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač. On je istakao da autori knjige nisu bili u mogućnosti da prisustvuju promociji na Sajmu knjiga u Beogradu, zbog postojećih propisa o ograničenjima napuštanja zemlje usled ratnog stanja.

Ambasador Tolkač je naveo da je još uvek neizvesno kada će sukob u Ukrajini biti završen i izrazio žaljenje što se, umesto o književnosti i književnim ostvarenjima ukrajinskih autora, na Sajmu knjiga mora govoriti o ratu.

Foto: Filip Pejković

Prisutnima se video-porukom obratio i Jevgenij Safonov, fotograf i suosnivač ukrajinskog ratnog arhiva, rekavši da je pre nekoliko godina bio u Beogradu i video zgrade srušene u bombardovanju.

Safonov je objasnio da mu je želja bila da formira onlajn foto-arhiv ratnih događanja i da je izložbu fotografija organizovao u svom rodnom gradu Harkovu. Dodao je da se u knjizi nalazi oko 150 fotografija trinaest ukrajinskih fotografa.

Ambasador Tolkač je iskoristio priliku da pokaže poštanske marke Pošte Srbije sa likom ukrajinskog književnika Tarasa Ševčenka koje izlaze povodom 210. godišnjice njegovog rođenja, a čija će promocija biti naknadno održana. Zahvalio se i Viktoru Laziću, osnivaču Adligata, na ovoj inicijativi.

Foto: Filip Pejković

Autor: redportal.rs