📍 Izložba traje od 22. oktobra do 2. novembra 😎

Izložba crteža Dragane Ivanović Raić pod nazivom ZAČARANI KRUG, čija je autorka Marijana Petrović Raić, biće otvorena u utorak, 22. oktobra u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Izložba će biti otvorena do 2. novembra radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

- Na zemlji si, tome nema leka. - Semjuel Beket.

Ova misao-vodilja Semjuela Beketa na najbolji mogući način definiše teme i atmosferu u stvaralaštvu Dragane Ivanović Raić (1956 - 1987), akademskog slikara iz Beograda i člana ULUS-a, po svojoj prirodi neobične, a malo poznate autorke.*

Na 26 crteža odabranih za ovu priliku (u kombinovanoj tehnici), nastalih u periodu njene veoma produktivne faze (1978 -1987), uočava se fantastičan svet enigmatičnog prosedea u atmosferi beketovskog teatra apsurda. 😍 Na delima manjeg formata, koje karakteriše lak i minuciozan crtež, umetnica nas uvodi u svet grotesknih bića, koji svojom besciljnom egzistencijom u hermetički omeđenom prostoru, nose jednu zajedničku poruku da je život čoveka sveden na filozofsko i duhovno vegetiranje, unutar apsurda svakodnevnice.

Foto: Privatna arhiva

Crteži Dragane Ivanović Raić po kvantitetu i kvalitetu čine značajan deo stvaralaštva u odnosu na ukupan opus. Nastajala kada i ulja na platnu (1978 - 1987), ova dela su po svojim kompozicionim i koloritnim rešenjima potpuno autohtona. 🤩 Crteži (u tehnikama tuša, akvarela, gvaša ili u kombinovanim tehnikama) mogu se posmatrati: kao potpuno samostalne likovne celine, odnosno kao predlošci za buduća platna, ili čak kao i pokušaji  ̶  reminiscencije na dela velikih majstora. Crtež odlikuju slobodna kompoziciona i koloritna rešenja, bez žanrovskih ograničenja.

Izloženi radovi zrače nesvakidašnjom perspektivom, fantazijom i inventivnošću. Sprovodeći jake tonalne oscilacije, umetnica postiže efekat dramatične vitalnosti, likovne odlučnosti i slobodu egzekucije. U njenom "teatru apsurda" ne postoji konkretan sistem vrednosti. To su ličnosti bez lica, zabludele siluete svedene na najjednostavnije biološko i filozofsko postojanje.

Foto: Privatna arhiva

Tajnoviti karakter umetničkog opusa Dragane Ivanović Raić otkriva da se autorka otisnula u autentičnu, sasvim osobenu stvaralačku avanturu. Na raskršću decenija, kada su se umetnička strujanja polarizovala od markantnih individualnih poetika -novih umetničkih praksi sedamdesetih, do postmodernističkih strujanja osamdesetih godina prošlog veka, Dragana Ivanović je ostajala svoja. Stvarala je tiho i nenametljivo, noseći oreol mistične i tajnovite umetnice. ❤

Foto: Privatna arhiva

Autor: Redportal.rs