📍Od 28. septembra do 19. oktobra 2024.

Slikar, Mile Šaula, predstavio je u Aleksić galeriji savremene umetnosti u Kragujevcu svoju najnoviju produkciju u okviru izložbe O treperenju i eruptivnosti, koja će trajati sve do 19. oktobra 2024. godine. 

Njegova velika platna intenzivnog kolorita privlače već desetak dana brojne ljubitelje umetnosti. Šaula, čiji najpoznatiji opus čine apstraktni radovi, posle zapaženih izložbi u Njujorku i Berlinu, predstavlja svoja najnovija dela upravo u Kragujevcu i to u Aleksić galeriji, koja je u poslednjih godinu dana uspešno prezentovala veliki broj umetnika sa zapaženim karijerama u zemlji i inostranstvu.

Foto: Slavoljub Radojević

- Treperenje i eruptivnost su odlike sveta u stalnoj promeni i evolutivnosti. Taj svet je u stalnoj napetosti i iščekivanju događanja, a sam čovek često paralisan brzinom dešavanja. Životni tokovi promiču u vidu nagomilanih obojenih formi. Često ono čega se prisećamo ima samo nejasne obrise ili intezivnu obojenost. Svet koji svakog trenutka poprima drugačije obličje i obrazac, inspiriše nas svojom pojavnošću sa novim odnosima i isprepletenošću. Svaku svoju sliku doživljavam kao putovanje kroz jedan takav efemeran svet.

Foto: Slavoljub Radojević

Žive boje i izražajni potezi četkice u tehnici ulje na platnu, na velikim formatima karakteristični su za sve radove na ovoj izložbi. Šaula stvara dinamične kompozicije, a slike liče na predele iz snova. Kako i sam kaže, njegova umetnost je pod uticajem ličnih iskustava i zapažanja sveta oko sebe, stoga nastoji da prenese emocije i ideje koristeći boju i formu.

Autor: Redportal.rs