Izložba traje od 3. do 17. aprila 🖌️

Galerija Kornjača poziva vas na otvaranje izložbe Virtuelna realnost slikarke Milice Pejković koje će biti održano u sredu 3. aprila 2024. godine sa početkom u 19.00 časova.

Slike Milice Pejković uvlače posmatrača u njen svet vibrantnih boja inspirisan video-igrama i osećanjima koja ona bude, povezana sa dečjim viđenjem sveta i maštom. Umetnici nije bilo potrebno da razume radnju video-igrice na engleskom jeziku, koji kao mala nije znala, da bi shvatila koje su emocije prenešene kroz vizuelni prikaz, zvuk i pokret karaktera. Zbog toga ima cilj da se poveže sa publikom, prikazom svojih emocija, kroz svoj rad. U ovoj seriji je to prikazala u vidu slike uz melodiju u pozadini koja dodatno dočarava prikazana osećanja u slikama.

Izložba će biti otvorena do 17. aprila. Radno vreme galerije je od utorka do subote u terminu od 17.00 do 20.00 časova. Galerija Kornjača se nalazi u Carigradskoj ulici br. 9 u Beogradu.

Foto: Milica Pejković

VIRTUELNA REALNOST

Virtuelna realnost u bukvalnom smislu predstavlja prisećanje na uspomene i osećanja iz detinjstva i spoj virtuelnog i realnog sveta. Uticaj ruralnog i urbanog, gužve i samoće, topline i hladnoće. Generacijska prekretnica u kojoj uticaj na odrastanje podjednako imaju tehnologija i sve ostalo pored nje. Prihvatanje, uvažavanje i uživanje u promenama i unikatnosti koju nam pruža vreme u kojem živimo i nove stvari koje nam dolaze. Umetnica se nadovezuje na dosadašnju temu svog rada u kojoj se bavi različitim vrstama svetova i osećanja, begom od realnosti i kreiranjem svog jedinstvenog sveta. Radovi predstavljaju ciklus života i prelaženje prepreka u vidu nivoa kao u video-igrici. Odnos svetlosti i tame kao nada i poraz, stanje pokretanja i mirovanja, melanholije i prigušene radosti.

Tragovima nostalgije iz dana u dan otkrivam nove delove svoje ličnosti koji su uvek bili prisutni i time potvrđujem svoj identitet

Biografija

Milica Pejković (Beograd, 1999) diplomirala je slikarstvo na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu na kojem trenutno pohađa master studije vizuelnih umetnosti. Od 2023. godine je angažovana kao saradnik u nastavi na Fakultetu savremenih umetnosti. Medij koji najviše koristi u svom radu je slikarstvo, a pored toga istražuje fotografiju, video i skulpturu. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama i imala je dve samostalne izložbe u FSU galeriji pod nazivima Fantastičan predeo i Semantika pogleda. Glavni fokus njenog umetničkog istraživanja je unutrašnje stanje pojedinca prikazano kroz mistični svet. U poslednjoj seriji radova uz dinamičan neon-pastelni kolorit prikazuje različite svetove u vidu pejzaža. Ispituje snove, podsvest i različita stanja uma. Bavi se emocijama i fazama života koje dovode do kristalizacije čovekovog duha, zadovoljstva i mira. Postizanje harmonije naspram haosa.

Autor: redportal.rs