Pre same pogibije imala je saobraćajku 1971.

Pevačica Silvana Armenulić rođena je kao Zilha Barjaktarević 18. maja 1939. u Doboju u porodici Mehmeda i Hajrije Barjaktarević kao treće o 13 dece. Tokom Drugog svetskog rata porodica se od ustaša krila po podrumima.

Nakon smrti brata njen otac se odao alkoholu pa je njihova poslastičarnica propala i živeli su veoma teško. U osnovnoj školi svirala je mandolinu, a glas je nasledila od oca. Sa 16 godina se seli u Sarajevo kod tetke gde je pevala u lokalnim kafanama, tu sreće Ismeta Alajbegovića Šerba koji joj po dozvoli roditelja omogućava da će imati stan, hranu i 20.000 dinara mesečno.

IZVOR: YT / Silavana Armenulic

Putovala je širom Jugoslavije, pa je tako u Leskovcu nastupala u restoranu Hisar. Šetajući i parkom srela je Tomu Zdravkovića. Pošto nije imao ništa, a nije ni mogao da se vrati kući, Silvana je želela da mu pomogne pa mu je dala mikrofon i oduševila se. Nedugo zatim pomogla je Tomi da snimi pesmu i sklopi ugovor sa diskografskom kućom, sve ostalo je istorija.

Udala se za tenisera Radmila Armenulića, ali nisu imali blagoslov roditelja, ni njen otac ni njegova majka to nisu odobravali, jer je ona bila muslimanka, a on Srbin, imali su ćerku Gordanu.

Umetničko ime je dobila po italijanskoj glumici Silvani Mangano. Pre same pogibije imala je saobraćajku 1971. i od tad je predosećala da će joj se nešto dogoditi.

Nakon nastupa u Lenjin baru krenula je nazad za Beograd sa sestrom Mirjanom Barjakaterević. Na ravnom putu Silvanin ford granada kretao se brzinom od oko 150 km na sat, a onda je iznenada prešla u suprotnu traku što je dovelo do sudara.

U nedelju, 10. oktobra 1976. oko 21.15 č. Silvana je poginula u saobraćajnoj nesreći kod smederevskog sela Kolari, zajedno sa svojom 25-godišnjom trudnom sestrom Mirajnom i Miodragom Jašarevićem.

Sahranjena je 12. oktobra 1976. na Novom groblju.

View this post on Instagram

A post shared by SILVANA ARMENULIĆ (@silvana.armenulic)

IZVOR: IG / Silvana Armenulić

Njen lik se pojavljuje i u filmu TOMA u kom je nju tumačila glumica Tamara Dragičević.

Njene pesme se pevaju i danas dana, a mnogi pevači su upravo Silvanine pesme prepevali.

Autor: Redportal.rs