Imala je samo 3 godine 🥺

Trogodišnja Milica Rakić, koju su NATO bombarderi ubili kasetnom municijom na današnji dan pre 25 godina u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, postala je simbol stradanja sve dece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju, prenose Nezavisne.

Malena Milica je ubijena fragmentima bombe dok se nalazila u kupatilu na 2. spratu porodične kuće koja je udaljena oko kilometar od nekadašnjeg aerodroma Batajnica.

Smrt je devojčicu zatekla na dečijoj noši, a u tom napadu je ranjeno još 5 civila.

Njen otac Žarko, poreklom iz Bosanskog Petrovca, svedočio je da je scena udara bila stravična i da je kupatilo iz kog je na rukama izneo krvavu kćer bilo puno gelera. 😥

Prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi od ranije je pokrenuta inicijativa da kanonizuje malu Milicu, a njen lik se već nalazi na freskama u mnogim srpskim svetinjama.

U manastiru Tvrdoš kod Trebinja, u Republici Srpskoj je 2004. godine rađena freska Milice Rakić, na kojoj se nalazi opis nje kao novomučenice, kao i u manastirskoj crkvi manastira Tresije na Kosmaju i u Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Beogradu.

Foto: Wikipedia.org

U beogradskom Tašmajdanskom parku 2000. godine podignut je spomenik posvećen deci ubijenoj u bombardovanju NATO-a.

Na mermernom bloku, čije čelo zauzima bronzana statua male Milice Rakić, na srpskom i engleskom jeziku uklesana je poruka: Bili smo samo deca.

Malenu Milicu Rakić, koja je rođena 9. januara 1996. godine, kroz stihove od nezaborava oteo je Dobrica Erić pesmom Čiko ja tebe gledam sa neba u kojoj svojim ubicama poručuje: Da ti kažem još samo ovo. Pa idi i zaboravi me. Mama će da me rodi ponovo. I daće mi još lepše ime!.

Prema zvaničnim podacima, tokom bombardovanja SR Jugoslavije ubijeno je 79 dece, međutim pretpostavlja se da je živote izgubilo njih najmanje 130.

Najmlađa Bojana Tošović imala je samo 11 messeci kada je poginula u zagrljaju svog oca.

NATO agresija na SR Jugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine, a tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 dece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posledice po zdravlje stanovništva, a cela zemlja pretrpela strašna razaranja, prenosi Srna.

Autor: Srna.rs/Nezavisne.com