Studije pokazuju da sarkazam vežba mozak više nego iskrene izjave

🧠 Bezopasni oblici sarkazma promovišu kreativnost kroz apstraktno razmišljanje za one koji su na strani davanja i primanja sarkastične razmene.

Studije pokazuju da sarkazam vežba mozak više nego iskrene izjave, jer mozak mora više da radi da bi ga razumeo i preveo. Ova dodatna obrada može nas učiniti oštrijim jer aktivira apstraktno razmišljanje.

Moglo bi se reći da je sarkazam vežba za mozak – oni koji se bave malo dobrodušne duhovitosti smatraju da razmišljaju na sasvim drugačijem nivou od onih koji se suprotstavljaju bezopasnom sarkazmu.

Jedna studija sugeriše da ne samo da sarkazam stimuliše složeno razmišljanje, već takođe radi na smanjenju uticaja potencijalno negativnih efekata besa. Kada su studenti u Izraelu zamoljeni da postave pozivni centar u kompaniji mobilne telefonije, bili su u stanju da kreativno rešavaju probleme kada su pritužbe bile sarkastične, a ne samo ljute.⁠

A ako možete lako da prepoznate kada je neko sarkastičan, to je dobra stvar jer pokazuje zdravu kognitivnu funkciju. Nasuprot tome, nesposobnost da se identifikuje sarkazam vrlo bi mogla biti znak moždanih problema ili bolesti, kažu neki naučnici, poput demencije.

Stanja uključujući autizam, zatvorene povrede glave, lezije mozga i šizofreniju takođe mogu da ometaju sposobnost opažanja sarkazma.⁠

Autor: redportal.rs