Izgleda da će proći neko vreme pre nego što roboti preuzmu svet...

Ako želite da zbunite veštačku inteligenciju, možete joj postavite pitanje o jagodama. Možda tehnologija nije tako pametna kao što se čini. Dobre vesti za čovečanstvo!

Nagli napredak veštačke inteligencije (AI) izazvao je zabrinutost širom sveta. Da li će na poslovima ljudi biti zamenjeni mašinama? Da li su diplome sada beskorisne? Da li će gomila nasumičnog kompjuterskog koda jednog dana okrenuti leđa čovečanstvu? Dok postoje ozbiljne posledice razvoja mašine koja može da razgovara, piše, misli i čita kao čovek, postoje i neke pozitivne strane ove nove tehnologije, s obzirom na to da naučnici već rade zajedno sa AI kako bi poboljšali metode otkrivanja raka.

Međutim, potrebno je još rada kako bi se ove moćne mašine usavršile, jer je jedna od njih nedavno predložila dodavanje netoksičnog lepka na podlogu za picu kako bi se sir bolje lepio, a zatim doživela potpuni krah kada joj je bilo postavljeno prilično jednostavno pitanje...

Na društvenim mrežama se proširila vest da većina velikih modela veštačke inteligencije ima problema sa tačnim odgovorom na pitanje koliko slova „R“ ima u reči „strawberry“ (jagoda). Sistem bi odgovorio „dva“ umesto „tri“, i čak bi nastavio da insistira na tom odgovoru kada bi ga korisnici pokušali ispraviti.

Na TikToku, korisnik Alberta Tech objašnjava da je ova greška rezultat načina na koji funkcioniše jezički model AI-a - pokazujući kako većina modela dodeljuje svaku reč koju im unesete numeričkom ID-u (brojčanoj oznaci). Zatim, predikcija koju AI model daje zasniva se na ovim brojevima, što znači da nije zasnovana na stvarnom tekstualnom unosu. Dakle, AI model nikada zapravo ne vidi reč "strawberry" (jagoda).

@alberta.nyc

First let’s figure out the strawberry problem then we can worry about AI taking over 🍓 #ai

♬ original sound - Alberta Tech

IZVOR: TikTok / Alberta Tech

Autor: Redportal.rs