Celokupna zaostavština slavnog naučnika biće izložena 🏛️

Kompanija Belgrade Waterfront raspisala je međunarodni konkurs za novo arhitektonsko rešenje zgrade Fabrike hartije Milana Vape u Bulevaru vojvode Mišića koja treba da postane novi dom Muzej Nikole Tesle.

Milan Vapa je bio ugledni srpski industrijalac iz Smederevske Palanke. U Beogradu je 1905. godine osnovao fabriku hartije koja je između 1910. i 1921. godine radila u zgradi na Kosančićevom vencu. Ovu zgradu je tada prodao Ministarstvu prosvete za potrebe Narodne biblioteke Srbije, a novu fabričku zgradu otvorio je 1924. godine u Bulevaru vojvode Mišića. Njegovu fabriku su posećivali kralj Aleksandar I, Nikola Pašić i Milan Stojadinović.

Fabrika je nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata, a sve mašine su pedesetih godina premeštene na Adu Huju, dok se u zgradu u Bulevaru vojvode Mišića uselilo preduzeće Jugošped.

Foto: Printscreen YouTube / RED TV

Navodi se da će u novom zdanju muzeja biti izložena celokupna zaostavština Nikole Tesle, umesto samo jednog dela kako je to do sada bio slučaj.

Muzej Nikole Tesle je od 1952. godine smešten u vili Đorđa Genčića, istaknutog srpskog političara iz vremena Obrenovića, koja je sagrađena u Krunskoj ulici 1929. godine po projektu Dragiše Brašovana.

Foto: Printscreen YouTube / RED TV

Autor: redportal.rs