Rekonstrukcija Vlade moguća krajem jula 🏛️

Popis stanovništva u Crnoj Gori sproveden je krajem 2023. godine, ali se na njegove rezultate još čeka. Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić ne strahuje od njegovih rezultata i veruje da niko neće imati ništa protiv da se ispoštuje volja građana.

Mandić je u razgovoru za list Politika istakao i da se ne plaši rezultata popisa, a da će pokrenuti dijalog o pravnom statusu srpskog jezika ukoliko se pokaže da njime govori većina građana Crne Gore:

Ukoliko srpski jezik na popisu bude većinski, otvorićemo parlamentarni i društveni dijalog o konstatovanju ove realnosti i u najvišem pravnom aktu Crne Gore - njenom Ustavu.

Podsetio je i šta je u poslednjih nekoliko meseci urađeno po pitanju položaja ćirilice u Crnoj Gori:

Ovih dana vidimo i da je ćirilično pismo konačno ravnopravno zastupljeno u brojnim institucijama, uključujući MUP, pa sada Policija Crne Gore ima vozila koja neguju i ćirilicu. Danas trobojke krase brojne kabinete i opštine u Crnoj Gori gde Srbi čine većinu stanovništva.

Mandić je još jednom istakao da očekuje rekonstrukciju Vlade Crne Gore do kraja jula i dodao da će budući ministri, koji prema koalicionom sporazumu treba da dođu iz redova koalicije Za budućnost Crne Gore, dati doprinos njenoj stabilnosti.

Autor: redportal.rs