Predsednik Srbije na početku obraćanja citirao Gandija

U Njujorku je u toku 79. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj se okupilo više od 140 svetskih lidera i predstavnika država. Učesnicima se večeras obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 💬

Vučić je na početku citirao Gandija rekavši da nema puta ka miru, već je mir put. 🧐

Obraćam vam se u ime Srbije, države slobode i pravde. Obraćam vam se u ime zemlje koja svojim delovanjem i principijelnom politikom odražava temu ovogodišnje skupštine. Situacija u svetu deluje još teže i mračnije nego pre godinu dana.

Rekao je on. ☝

U istom tom duhu, bratske ljubavi, i otvorenog srca obraćam vam se danas u ime Republike Srbije, zemlje osnivača Ujedinjenih Nacija, države slobode i pravde. Čast mi je da vam se obratim kao predsednik Republike Srbije – zemlje u čije ime pred vama danas ponosno stojim. Zemlje koja, uprkos aktuelnim globalnim izazovima, dosledno istrajava u odbrani principa Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava i koja svojim delovanjem i principijelnom politikom, snažno zastupa ideju koju nosi glavna tema ovogodišnjeg zasedanja. Dame i gospodo, Kada govorimo o aktuelnom trenutku, i ove godine, na moju neizmernu žalost, moram da konstatujem da situacija u svetu deluje još teže i mračnije nego pre godinu dana, da tenzije postaju sve veće, a izazovi sve brojniji i složeniji. Najviše me zabrinjava to što se, uprkos našim deklarativnim zalaganjima za mir, razvoj i prosperitet čovečanstva, ovom geopolitičkom košmaru kraj ne nazire.

Rekao je on. ☝

Čovečanstvo mora okončati rat, pre nego što rat okonča čovečanstvo.

Naglasio je on. ☝

Samo mirno, strpljivo, ja ću ovde razgovarati sa najvažnijim, u realnom životu, američkim zvaničnicima. Kada im mi kažemo 'što gazite Rezoluciju 1244' onda Zapad, Turci i svi ti iz NATO koji ih naoružavaju odgovore da se promenila situacija kad su priznali nezavisnost Kosova.

Rekao je Vučić, a prenosi Politika. ☝

IZVOR: YT / Tanjug News Agency official

Autor: Politika.rs