Početak napada objavio je predsednik Rusije Vladimir Putin ☝

U ranim časovima 24. februara 2022. godine rat je počeo vazdušnim udarima i pokretima ruskih trupa sa severa iz pravca Bjelorusije. Desetine raketnih napada ciljali su široki prostor Ukrajine, čak i krajnji zapad zemlje, poput grada Lavova. 👇

Početak napada, koji je ruska strana nazvala Specijalna vojna operacija, objavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je istakao da će Moskva težiti demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine, te pozvao ukrajinske vojnike da odlože oružje.

Foto: EPA-EFE

Rusija je započela vojnu operaciju nakon obraćanja vlasti Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su ranije proglasile nezavisnost od Ukrajine i vlasti u Kijevu, sa molbom za pomoć da odbiju agresiju Kijeva.

Sa druge strane, Volodimir Zelenski želi Ukrajinu u granicama iz 1991. godine.

Dinamiku rata umnogome je odredio neuspeh ruske ofanzive na Kijev u prvim nedeljama rata, kako piše Mondo.

Foto: KREMLIN POOL

Ukrajinske snage su uz pomoć ogromne finansijske i vojne pomoći Zapada, naročito SAD uspele da se konsoliduju, a većih promjena na frontu nije bilo od kraja 2022. godine.

Rusija je proglasila aneksiju regiona jugoistočne Ukrajine, Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona a u potpunosti ne kontroliše nijednu od tih oblasti. U rukama ruske vojske nalazi se oko 20 odsto ukrajinske teritorije.

U međuvremenu, mnoge zapadne kompanije povukle su se sa ruskog tržišta. Evropska unija u petak je uvela 13. paket sankcija koji obuhvata oko 200 osoba i ruskih kompanija dok se novi američki embargo tiče 500 pojedinaca i firmi.

Autor: Mondo / Redportal.rs