Motor radi na 40% rastvor alkohola, što je gotovo identično sastavu votke

Naučnici Nacionalnog istraživačkog univerziteta Sergej Koroljov iz Samare razvili su motore za nanosatelite koji rade na votku (40-procentni vodeni rastvor etilena), prenosi Russia Beyond.

U svojstvu radnog tela pogonskog sistema naučnici su ponudili mešavinu destilovane vode i etil alkohola. Mala molekularna masa vode omogućava da se dobije velika brzina isticanja pare i shodno tome velika brzina manevrisanja. A dodavanjem alkohola (oko 40 odsto smeše) sprečava se zamrzavanje radnog tela pri niskim temperaturama na zemljinoj orbiti, navodi se u pres-materijalu ove visokoškolske ustanove.

Kako se ističe, ovakvi motori mogu da se postave na bilo koji nanosatelit CubeSat. Naučnici sa Nacionalnog istraživačkog univerziteta Sergej Koroljov iz Samare razvili su nanosatelit SamSat-218 koji je poslat u orbitu u aprilu 2016. godine u sklopu prvog lansiranja sa kosmodroma Vostočni. Uskoro je signal sa satelita izgubljen, a prema jednoj od verzija gubitak signala bi mogao da bude povezan sa snažnim okretanjem aparata oko svoje ose.

Autor: Rbth.com