Rebro je mnogo tvrđe kod mužjaka, što je najverovatnije razlog zašto ženka ne proizvodi iste glasne zvukove. 🐟🔈

Danionella cerebrum, providna riba veličine samo 12 mm, može proizvesti zvukove koji prelaze 140 dB, uporedivi sa zvukom koji percipira osoba koja stoji 100 m od putničkog aviona tokom poletanja. 🛬😨

Riba Danionella cerebrum prvobitno je identifikovana 1980-ih, ali je vrsta zvanično priznata 2021. godine nakon što su naučnici otkrili suptilne fizičke razlike između nje i Danionella translucida. Ove 2 vrste su toliko male, veličine ljudskog nokta, i toliko slične da se razlike između njih mogu identifikovati samo pod mikroskopom. Nedavno je tim istraživača otkrio još jednu fascinantnu karakteristiku Danionella cerebrum, onu koja ne samo da je izdvaja od njenog brata iz roda, već je i stavlja veoma visoko na listu najglasnijih životinja na svetu. Mala prozirna riba koristi kombinaciju zvučnih mišića i bubnjajuće hrskavice da proizvodi zvukove glasne poput pucnja.

- Ova sićušna riba može da proizvodi zvukove od preko 140 dB na udaljenosti od 10 do 12 mm to je uporedivo sa bukom koju čovek percipira avion tokom poletanja na udaljenosti od 100 m i prilično neobično za životinju takvog tipa. male veličine - rekao je dr Ralf Bric, ihtiolog iz Prirodnjačke kolekcije Senckenberg.

Postoje glasnije životinje na svetu, kao što je škampi, koji mogu da proizvedu zvukove od 250 decibela, ali ribe su obično neka od najtiših stvorenja na planeti, pa je neobično naći neku tako glasnu kao sirena hitne pomoći ili čekić, posebno ovako male. Ali mehanizam koji Danionella cerebrum koristi da proizvede zaglušujući zvuk je još fascinantniji.

Video-snimci otkrili su da se, da bi se proizveli glasni zvukovi, rebro koje se nalazi pored plivačke bešike ribe pomera posebnim mišićem otpornim na umor u komad bubnjajuće hrskavice.

- Ovaj aparat ubrzava bubnjajuću hrskavicu snagom od preko 2000 g i gađa je u plivajuću bešiku da bi proizveo brz, glasan puls. Ovi impulsi su nanizani da bi proizveli pozive sa bilateralno naizmeničnim ili jednostranim kontrakcijama mišića - objasnio je dr Bric.

Zanimljivo je da je rebro mnogo tvrđe kod mužjaka, što je najverovatnije razlog zašto ženka Danionella cerebrum ne proizvodi iste glasne zvukove. Što se tiče svrhe zvukova, naučnici to tek treba da otkriju, ali sugerišu da bi to moglo pomoći ribama da se snalaze u mutnim vodama ili bi to mogla biti agresivna taktika koju koriste mužjaci da upozore konkurenciju tokom parenja.

IZVOR: YT / Guardian News

Autor: REDPORTAL.RS