Nije slučajno baš zapadna tribina odabrana kao najvažnija ☝️

Glavna tribina na stadionima često je postavljena na zapadnoj strani, a za to postoji nekoliko ključnih razloga koji su oblikovali ovaj standard u sportu.

Jedan od najvažnijih razloga je zaštita od sunčeve svetlosti. Tokom popodnevnih utakmica, sunce se spušta na zapad, što znači da će, ako je tribina okrenuta ka istoku, gledaoci biti zaštićeni od direktne sunčeve svetlosti. Ova orjentacija omogućava da se tokom popodneva, kada su mnoge utakmice na rasporedu, posetioci osećaju prijatnije i da bez smetnji prate događanja na terenu.

Pored toga, ova postavka doprinosi i boljoj vidljivosti same igre. Kada je sunce iza gledalaca, pogled na teren nije ometan, što omogućava jasniji pregled situacije na terenu. Tako se obezbeđuje da svi prisutni mogu nesmetano pratiti utakmicu, što doprinosi boljem iskustvu gledanja.

Mnoge sportske tradicije formirane su iz praktičnih potreba i kroz decenije su postale standard. Postavljanje glavne tribine na zapadnoj strani stadiona postalo je tako uobičajeno, pa su i novi stadioni često dizajnirani na taj način.

Moderno doba donelo je novi značaj ovoj postavci na stadionima, budući da i televizijskim kamerama prednosti zapadne tribine predstavljaju ključni faktor zbog kojeg skoro sve utakmice na televiziji gledamo baš putem kamera koje su postavljene na zapadnoj strani stadiona.

Autor: Balša Stupar