Prijatan miris nakon oluja proizvod je ovih faktora ☝️

Posle oluje često osećamo prijatan miris u vazduhu, poznat kao miris svežine ili zemljani miris. Ovaj fenomen nije samo subjektivni osećaj, već ima naučno objašnjenje. Razlozi za ovaj prijatan miris mogu se povezati sa tri glavna faktora: ozonom, petrikorom i geosminom.

Prvi faktor je ozon, molekul koji se sastoji od tri atoma kiseonika. Tokom oluja, posebno kada se javljaju munje, električna energija razdvaja molekule kiseonika u atmosferi. Ovi slobodni atomi kiseonika potom se spajaju s drugim molekulima kiseonika, stvarajući ozon. Ozon se često nosi vetrom i spušta na zemlju, stvarajući prepoznatljiv, oštar i čist miris koji mnogi povezuju sa svežinom.

Drugi faktor je petrikor, termin koji su skovali australijski istraživači 1960-ih godina. Petrikor se odnosi na jedinstveni miris koji nastaje kada kiša padne na suvo tlo. Ovaj miris potiče od ulja koja biljke ispuštaju tokom suvog perioda. Ta ulja apsorbuju minerale i organska jedinjenja u zemlji, a kada kiša padne, ona oslobađaju ove supstance u vazduh, stvarajući prijatan miris.

Treći faktor je geosmin, organsko jedinjenje koje proizvode bakterije u tlu, posebno aktinobakterije. Geosmin se oslobađa kada kiša udara o tlo i razlaže bakterije, stvarajući zemljani miris koji mnogi prepoznaju posle oluje. Ovaj miris je toliko prepoznatljiv da ga čak i mala koncentracija geosmina može učiniti primetnim.

Dakle, kombinacija ozona, petrikora i geosmina doprinosi prijatnom mirisu posle oluje. Ovaj miris ne samo da osvežava naše čulo mirisa, već nas i podseća na povezanost prirodnih procesa i našeg okruženja.

Autor: Balša Stupar