Kraljeva kuća u Beogradu nikad nije postala muzej, iako je postojala inicijativa 🤔

Na današnji dan 1921. godine u svojoj kući na Senjaku preminuo je kralj Petar I Karađorđević, prvi vladar Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Unuk vožda Karađorđa i sin kneza Aleksandra Karađorđevića, vladao je Srbijom od 1903. do 1918. godine, kada je postao prvi kralj Srba, Hrvata i Slovenaca. Preminuo je u skromnoj kući na Senjaku, tada daleko od centra Beograda, u kojoj je živeo od 1919. godine.

Mada je odmah nakon kraljeve smrti pokrenuta inicijativa da ova kuća postane spomen-muzej posvećen kralju Petru I Oslobodiocu, do toga nikada nije došlo. Jedan od razloga bio je i to što je stari kralj, budući skroman i štedljiv, iza sebe ostavio vrlo malo ličnih predmeta, što je bilo nedovoljno za muzejsku postavku.

Foto: Wikipedia.org

Državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom godišnjice smrti kralja Petra I, predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović. Ceremonija će biti održana danas u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, zadužbini kralja Petra I u kojoj je i sahranjen. Prethodno će u crkvi biti služen parastos sa početkom u 9 časova.

Autor: redportal.rs