Iako se kraljeva ženidba najčešće vidi kao glavni motiv, prevrat je bio mnogo složeniji... 🤔

Na današnji dan 1903. godine došlo je do Majskog prevrata u kojem su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, čime je sa vlasti zbačena i ugašena dinastija Obrenović.

Poslednji Obrenovići ubijeni su u Starom konaku, zdanju u okviru kompleksa dvorova koje danas više ne postoji. Iako su se sakrili u skrivenoj prostoriji spavaće sobe neposredno nakon ulaska zaverenika, otkriveni su tokom noći i pristali da izađu iz skrovišta uz pozivanje na zakletvu oficira.

U Majskom prevratu su stradali i predsednik Vlade general Dimitrije Cincar-Marković, ministar vojni general Milovan Pavlović, kraljev ađutant general Lazar Petrović, komandant Dunavske divizije pukovnik Dimitrije Nikolić, kao i kraljičina braća poručnici Nikodije i Nikola Lunjevica.

Mada se kao najčešći povod prevrata navodi neslaganje javnosti sa kraljevom odlukom da se venča sa Dragom Mašin, starijom udovicom za koju se verovalo da ne može imati dece, pa time ni osigurati naslednika prestola, razlozi su bili daleko složeniji i dublji. Nezavodoljstvo materijalnim stanjem u vojsci, česti državni udari koje je kralj sprovodio, ali i odsustvo kontinuiteta spolje politike doprineli su tragičnom kraju.

Posmrtni ostaci kralja Aleksandra i kraljice Drage danas počivaju u kripti Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu.

Autor: redportal.rs