Smatra se da su se praistorijske životinje prvi put pojavile tokom trijasa 🦖

Jedan od najstarijih dinosaurusa ikada otkrivenih možda je upravo izbačen iz bujičnih pljuskova u južnoj državi Rio Grande do Sul u Brazilu. Paleontolozi su došli do otkrića nakon što je jaka kiša ubrzala proces erozije pored rezervoara koji datira iz trijasa, što znači da je procenjeno da je star oko 233 miliona godina.

Ako je datiranje tačno, to životinju stavlja na sam početak dinosaurusa. Smatra se da su se praistorijske životinje prvi put pojavile tokom trijasa u vreme kada su svi kontinenti bili povezani u jednu džinovsku kopnenu masu zvanu Pangea.

Fosilni nalaz čeka dalju istragu i objavljivanje, ali informativni list o otkriću je podeljen sa Asošiejted presom. Ono što se do sada izveštava je da je to bio vršni predator iz Herrerasauridae, porodice dinosaurusa mesoždera koji su hodali na 2 noge, i možda predstavljaju najkompletniji te vrste ikada pronađen.

Kada su jake kiše poremetile životnu sredinu, tim paleontologa, uključujući Rodriga Tempa Milera sa Federalnog univerziteta Santa Marija, otkrio je nekoliko kostiju. Dok su kopali malo dalje, shvatili su da je veći deo skeleta prisutan, otkrivajući drevnu životinju dugačku oko 2,5 metara (8,2 stopa).

Ipak, ekstremne vremenske prilike mogu biti štetne za paleontološka otkrića. Na drugom mestu, tim je otkrio da su karlica i kost noge uništene jakim kišama, što je otežavalo čitanje ionako oskudnog fosilnog zapisa.

Autor: redportal.rs