Ovo nije prvi put da ima problema sa topljenjem

Iako je izdržala američki građanski rat, voštana skulptura bivšeg američkog predsednika Abrahama Linkolna u Vašingtonu nije izdržala toplotni talas koji je zahvatio zemlju, prenosi Bi-Bi-Si.

Voštana glava od 20 stopa na Linkolnovom memorijalu se sada popravlja.

Spomenik se nalazi na mestu kampa Barker u Vašingtonu - izbegličkom kampu iz doba građanskog rata u kojem su bili smešteni ranije porobljeni i oslobođeni Afroamerikanci - a sada je smeštena osnovna škola.

Postavljena je ispred osnovne škole Garrison kao deo serije „Voštane skulpture“ umetnika iz Virdžinije Sendija Vilijams Fourth. Replika je više od samo voštane skulpture – to je i sveća. I ovo nije prvi put da ima problema sa topljenjem.

Skulptura je postavljena na istoj lokaciji prošlog septembra, ali je prva verzija uključivala preko 100 fitilja koji su prerano upaljeni, što je istopilo značajan deo umetničke instalacije pre ceremonije posvećenja.

Nova verzija objavljena u februaru ima strateški postavljene (i manje) osigurače. Na pločici ispod piše: "Molim vas, izduvajte fitilj u roku od 1-2 minuta."

Autor: redportal.rs