Prošlo je 110 godina od napada Austrougarske na Srbiju

Na današnji dan, pre 110 godina, napadom Austrougarske na Srbiju počeo je 1. svetski rat.

Mesec dana ranije, 28. juna, pripadnici Mlade Bosne izveli su atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, što je tadašnja imperija iskoristila kao povod za napad na Srbiju.

Posmatrajući istorijski kontekst, uzroci za početak rata nisu bili toliko povezani sa Sarajevskim atentatom. Tadašnji pripadnice Centralnih sila - Austrougarska i Nemačka, još od kraja 19. veka težile su novoj podeli sveta zbog čega su ulazili u konflikt sa drugim vojnim savezom - Atantom.

Interesi tadašnjih nacionalističkih elemenata u Evropi dostigli su vrhunac u 2. deceniji 20. veka, a sve je kulminiralo 1914. godine.

Rat je počeo napadom austrougarske vojske na srpske položaje iz pravca Save i Drine, a prva velika bitka odigrala se već 15. avgusta na planini Cer, poznatija kao Cerska bitka, gde je vojska predvođena generalom Stepom Stepanovićem ostvarila pobedu.

Već u novembru i decembru vođena je najveća bitka na našoj teritoriji, Kolubarska bitka, gde je srpska vojska ostvarila veliku pobedu.

Usledile su strašne godine, a podaci govore da je tokom 4 godine rata stradalo oko 1.100.000 stanovništva. Tokom ratnih godina Srbija je bila prinuđena na povlačenje preko Albanije, da bi se na svoje položaje vratila probojem Solunskog fronta.

Rat je zvanično završen 11. novembra 1918. godine.

Autor: Redportal.rs