Austrougarska nije bila zadovoljna odgovorom Kraljevine Srbije na ultimatum

Na današnji dan 1914. godine Austrougarska je objavila rat Kraljevini Srbiji, čime je i formalno počeo Prvi svetski rat.

Bečki dvor je 23. jula uputio ultimatum Kraljevini Srbiji sa rokom od 48 sati da na njega odgovori pozitivno. Ultimatum je zahtevao i ulazak austrougarskih policijskih činovnika na teritoriju Srbije, što bi praktično značilo ukidanje njenog suvereniteta i njene nezavisnosti. Britanski ministar spoljnih poslova Edvard Grej je takvo viđenje i potvrdio rečima da je ovo:

Najstrašniji dokument od svih koje je ikad sačinila diplomatija.

Foto: Wikipedia.org/Wikipedia

Srbija je odgovorila na ultimatum krajnje popustljivo, po molbama iz Rusije. Ruski imperator Nikolaj II Romanov je srpskom regentu Aleksandru Karađorđeviću uputio telegram u kojem je istakao:

Dokle god bude i najmanje nade da se izbegne prolivanje krvi, svi moji napori težiće tome cilju. Ako, pak, i protiv naše naiskrenije želje ne uspemo, neka Vaše veličanstvo bude uvereno da ni u tom slučaju Rusija neće napustiti Srbiju.

Pošto je uručen odgovor na ultimatum, 25. jula, austougarski poslanik je napustio Beograd. Dva dana kasnije, stigla je depeša sa objavom rata:

Pošto srpska kraljevska vlada nije dala povoljan odgovor na notu koju joj je predao austrougaski poslanik u Beogradu 23. jula 1914. godine, Carska i Kraljevska vlada nalazi za potrebno da sama potraži zadovoljenje svojim pravima i interesima i da radi toga pribegne oružju. Austrougarska smatra, dakle, da se od ovog trenutka nalazi u ratnom stanju sa Srbijom.

Na ovaj način, počeo je rat koji će u istoriji najpre biti upaćmen kao Veliki, a kasnije kao Prvi svetski rat.

Autor: redportal.rs