U srcu stoji skulptura koja predstavlja drvo našeg života 👏🏻

U Srpskoj kući se na nesvakidašnji način susreću prošlost i sadašnjost, te se tako mogu videtivcrteži Nikole Tesle, koje je umetnik Dušan Jovović animirao. Na zidovima su ispisana imena svih sportista koja su učestvovala na OI pod srspkim barjakom, ali i sportista iz cele Jugoslavije koji su pobeđivali pod srpskom zastavom.

Danas je u Parizu i zvanino otvorena Srpska kuća. Otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Srpska kuća se nalazi odmah do Francuske kuće, što je samo po sebi velika čast. Otvaranju prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: Youtube/@TanjugRsVideo

Predsednik Vučić se ovim rečima obratio okupljenima:

Dame i gospodo, dobro došli u srpsku kuću. Dragi gosti, drago mi je što ste došli. Ova vizija je zvezda vodilja za sve nas, pogotovu u gradu svetlosti: Zbog toga mi predstavlja veliko zadovoljstvo da vas pozdravim. Ovaj paviljon je osmišljen da predstavlja srce Srbije. To nije samo paviljon, to je putovanje u esenciju Srbije. Kada uđete videćete sva naša dostignuća. U srcu stoji skulptura koja predstavlja drvo našeg života. Možemo da vidimo slike Nadežde Petrović, naše najbolje slikarke. U duhu olimpizma primetićete imena naših najboljih olipijaca koji su predstavljali Srbiju.

Predsednik je istakao da će gosti moći da osete i najbolje ukuse naše zemlje. Najbolji kuvari će pripremati naša tradicionalna jela, a tu su i vina i smederevska rakija. Predsednik je istakao da je ponosan što je naša zemlja jedna od malobrojnih zemalja koja će moći da se predstavi na ovakav način u Parizu, a otkrio je i da očekuje mnogobrojne medalje:

Očekujem da ćemo osvojiti veliki broj medalja. Mi smo posvećeni duhu olimpizma.

Predsednik je na kraju na srpskom otkrio da je ljubomoran na one koji će ostati da prate košarkašku utakmicu, jer on mora da se vrati u Srbiju zbog obaveza.

Okupljenima se potom obratio i francuski ministar inostranih poslova Fran Rister, koji je istakao da je velika čast što je na otvaranju Srpske kuće.

Ova kuća je još jedan simbol i želja da osnažite odnose vaše zemlje i Francuske. Ovo je specifično mesto koje će ugostiti posetioce. Drago mi je što sam u Srpskoj kući, pogotovo što sam bio u Srbiji i vidim da srpsko- francusko prijateljstvo ima perspektivu. Srbija i Francuska dele istu strast prema sportu.

DRVO NAŠEG ŽIVOTA

Srpska kuća je multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mesto gde se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje.

Centralni deo čini umetnička instalacija Koreni, visoka 6,5 metara, simbolizujući Drvo života, koja će dočarati duboke korene srpskog naroda i njegove tradicije, kulture, istorije.

Posetioci će imati priliku i da kroz napredne tehnološke algoritme vide animacije inspirisane našim sportistima, radovima Nadežde Petrović, kao i da se upoznaju sa velikim srpskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

Autor: redportal.rs