Postoji nekoliko rešenja ovog problema ☝️

Tokom letnjih vrućina, otežano disanje može biti izazvano visokom temperaturom, vlagom, zagađenjem vazduha, alergijama, ali i nedostatkom gvožđa u organizmu. Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da olakšate disanje u ovim uslovima.

Prvo, izbegavajte izlazak napolje tokom najtoplijih delova dana, obično između 10 sati pre podne i 4 sata posle podne. Ukoliko morate biti napolju, nosite laganu i prozračnu odeću, šešir i sunčane naočare, te se zadržavajte u hladu koliko god je moguće.

Pijte puno vode kako biste sprečili dehidraciju, koja može pogoršati simptome otežanog disanja. Izbegavajte kofein i alkohol jer mogu doprineti dehidraciji.

Koristite ventilatore ili klima uređaje kako biste održali prostorije hladnim i prijatnim. Redovno menjajte filtere u klima uređajima kako biste osigurali čist vazduh. Ovlaživači vazduha takođe mogu pomoći u održavanju optimalne vlažnosti vazduha, što može olakšati disanje.

Ako imate problema sa alergijama, držite prozore zatvorenim tokom visoke polenacije i redovno perite posteljinu. Tuširajte se i menjajte odeću nakon boravka na otvorenom kako biste uklonili polen sa tela.

Nedostatak gvožđa može takođe doprineti osećaju otežanog disanja jer gvožđe igra ključnu ulogu u transportu kiseonika kroz krv. Povećajte unos namirnica bogatih gvožđem, kao što su crveno meso, spanać, brokoli, i mahunarke, ili se konsultujte sa lekarom o suplementima.

Vežbe disanja i lagana fizička aktivnost u zatvorenom prostoru, kao što su joga ili istezanje, mogu poboljšati kapacitet pluća i olakšati simptome.

Ukoliko imate hronične probleme sa disanjem, konsultujte se sa lekarom. On vam može preporučiti odgovarajuće lekove ili tretmane koji će vam pomoći da lakše dišete tokom letnjih vrućina.

Autor: Balša Stupar