Ostanite pribrani i fokusirani ☝️

Tokom vožnje, suočavanje sa jakom olujom može biti izuzetno opasno. Predstavljamo nekoliko saveta kako da reagujete u ovim situacijama kako biste bili što bezbedniji.

Prvo i najvažnije, smanjite brzinu. Klizavi putevi, smanjena vidljivost i mogućnost iznenadnih prepreka zahtevaju sporiju vožnju. Ukoliko je oluja izuzetno jaka i osećate se nesigurno, razmislite o zaustavljanju na bezbednom mestu, poput odmorišta ili parkinga, sve dok oluja ne prođe.

Držite obe ruke na volanu i budite fokusirani na put ispred sebe. Izbegavajte nagle pokrete i kočenja jer to može izazvati gubitak kontrole nad vozilom. Povećajte razmak između vas i vozila ispred jer se zaustavni put povećava na mokrim putevima.

Uključite kratka svetla da biste poboljšali svoju vidljivost i da biste bili uočljiviji za druge vozače. Ne koristite duga svetla jer mogu izazvati refleksiju svetla na kišnim kapima, što dodatno smanjuje vidljivost.

Obratite pažnju na vetar. Jaki udari vetra mogu skrenuti vaše vozilo sa puta, posebno ako vozite visoko vozilo poput kamiona ili SUV-a. Držite čvrsto volan i budite spremni da reagujete na iznenadne udare.

Izbegavajte poplavljene puteve. Voda može biti dublja nego što izgleda i može vas zarobiti ili oštetiti vozilo. Ukoliko naiđete na poplavljeni put, najbolje je da se okrenete i pronađete alternativnu rutu.

Na kraju, možda i najvažnije, ostanite smireni. Panika može samo pogoršati situaciju. Ukoliko se nađete u izuzetno teškoj situaciji, zaustavite vozilo na bezbednom mestu i sačekajte da oluja prođe. Bezbednost je najvažnija i nijedno putovanje nije vredno rizikovanja života.

Autor: Balša Stupar