Gašenje firme i otpuštanje zaposlenih u SAD će biti postepeno i početi već 20. jula

Ruska kompanija za sajber bezbednost Kasperski Lab objavila je da će nakon skoro dve decenije okončati svoje poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je tamošnje Ministarstvo trgovine zabranilo firmi da prodaje svoje proizvode u SAD.

- Kompanija je pažljivo ispitala i procenila uticaj američkih zakonskih zahteva i donela ovu tužnu i tešku odluku pošto poslovne prilike u zemlji više nišu održive - navodi se u saopštenju Kasperski Lab.

Gašenje firme i otpuštanje zaposlenih u SAD će biti postepeno i početi već 20. jula, prenosi Si-En-En (CNN).

Američki zvaničnici tvrde da bi ruska vlada mogla da koristi popularni antivirusni softver kompanije Kasperski Lab za praćenje Amerikanaca i prikupljanje podataka, dok je sama kompanija oštro demantovala ove optužbe.

Kasperski Lab je osnovana 1997. godine u Moskvi i vremenom je postala jedna od najuspešnijih svetskih kompanija za proizvodnju antivirusnog softvera.

Analitičari firme su priznati kao vrhunski stručnjaci za oblast sajber bezbednosti i poznati po analizi hakerskih operacija koje sprovode različite države ili sajber kriminalci.

U ovom trenutku više od 400 miliona ljudi i 240.000 kompanija širom sveta koristi softverske proizvode firme Kasperski Lab, dok broj korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama nije naveden.

Autor: Tanjug