Predsednik najavio azijsku i afričku turneju 👆🏼

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u dvodnevnoj poseti Egiptu. On je imao sastanak sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom El-Sisijem, koji mu je u Predsedničkoj palati priredio doček uz vojne počasti, posle čega su u njihovom prisustvu potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini, kao i 10 drugih bilateralnih dokumenata.

Predsednik je otkrio koje su bile ključne teme ove posete. Predsednik je otkrio da je najvažnije pitanje bilo pitanje saradnje Srbije i Egipta.

Razgovarali smo o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali najkonkretnije o saradnji Srbije i Egipta. Pričali smo i o saradnji na vojnom nivou. Dogovarali smo kako da povećamo trgovinsku razmenu, potvrdili da imamo zajedničke statove po važnim geopolitičkim pitanjima. Posebno je važan Sporazum o slobodnoj trgovini, 33,5 odsto srpskih proizvoda da izvozimo u Egipat bez carine, kao i 87 odsto poljoprivrednih.

Predsednik je otkrio da posebnu zahvalnost duguje predstavnicima Arapske lige:

Posebno bih se zahvalio predstavnicima Arapske lige. To pokazuje kakav je odnos Srbije prema 22 članice Arapske lige i obrnuto. Afrika i Azija su kontinenti koji najbrže rastu i značajni su nam za dalji napredak.

On je dodao da na jesen planira afričku i azijsku turneju, kako bi se ostvario dalji napredak:

Na jesen bih išao na ozbiljniju afričku i azijsku turneju. Cilj je da 80 odsto afričkog kontinenta bude pokriveno diplomatskih predstavništvima, ali i ekonomskim.

Predsednik je istakao da je najvažniji ekonomski napredak, te da je važno davati veće subvencije:

40 kompanija je sa nama došlo ovde, imaće satsanke i verujem da ćemo uspeti da napravimo za budućnost nešto više. Što se vojske tiče već pred kraj godine egipatske snage će doći u Srbiju.

Predsednik se osvrnuo i na napade na njegovog sina Danila, odnosno na sramne izjave da njegovog sina treba tuširati uranijumom, te da je šokiran mržnjom koju pojednici svakodnevno ispoljavaju prema njemu i njegovoj porodici.

Na pitanje o naoružavanju u regionu rekao je:

Svi to rade, šta očekujete drugo? Svi se naoružavaju i opremaiju. Ništa na svetskom tržištu ne ide tako dobro kao oružje, ide kao alva. Sve što se proizvede, proda se. Ali i je proizvodnja skupa. roporcionalno svojoj veličini uspevamo da budemo mala sila u proizvodnji municije.

Autor: pink.rs/redportal.rs