Predsednik Vučić čestistao rođendan "Kobrama" 👆🏼

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić prisustvuje vojnoj svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene, poznatijim kao Kobre. On je dočekan uz najviše vojne počasti. U društvu Vučića su i ministar odbrane Miloš Vučević i general Milan Mojsilović. Svečanost se održava u kasarni Vasa Čarapić u Beogradu.

Foto: tanjug.rs/JADRANKA ILIĆ

On je okupljene pozdravio rečima:

Velika mi je čast što sam ovde sa vama. Velika mi je čast što sam mogao da vam uručim vojnu zastavu koju ste zaslužili radom, disciplinom i ljubavlju prema otadžbini. Pukovniku Đošiću sam rekao samo jednu rečenicu - Ona nikada ne sme da padne u ruke neprijatelju, kao ni pedalj naše zemlje.

On je istakao da je upravo zbog odbrane suvereniteta naše zemlje neophodno da ulažemo u vojsku.

Potrebno nam je da snažimo vojsku, da ulažemo i preko mere u zaštitu suvereniteta, jer samo tako možemo da odvrartimo one koji žele uništenje Srbije. Svi ti iz sveta koji misle da je moguće nekoga progoniti i zločine činiti dugo vremena, a taj neko posle izbegavanja i sklanjanja od sopstvene sadašnjošti i ne razmisli i kaže sebi - Da se suočimo sa svima vama. Dovode nas bukvalno u situaciju da budemo u uglu i čuvamo ono što imamo - to je naša otadžbina.

On je otkrio da će Kobre dobiti novi dom posle 46 godina, a najavio je i povećanje plata:

Plate će vam biti sve veće. Od vas se traži, više od svakoga u svakom drugom pozivu, da na svaki poziv otadžbine odgovorite sa DA. Reč 'teško' neću da čujem, kako je govorio Živojin Mišić. U decembru 2022. kada smo očekivali napad na naš narod na KiM i kada smo tražili angažman svakog od naših vojnika, jedina jedinica koja se stoprocentno odazvala bile su Kobre. Hvala vam na tome što vam nikada nije bilo teško da prvi u redu budete u odbrani otadžbine. Daćemo sve od sebe da to ne morate da činite u budućnosti, ali vi dobro znate kakav vam je poziv.

Foto: tanjug.rs/JADRANKA ILIĆ

Predsednik Srbije doneo je odluku o predaji vojne zastavu odredu Kobri. Vučić je vojnu zastavu uručio pukovniku Đošiću. Potom se i on zahvalio:

Zahvaljujući brizi državnog vrha nakon 30 godina VS rapolaže savremenim oružjem i oruđem. Želim jasno i glasno da kažem: 'Hvala vam što ste vratili dostojanstvo VS.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Izvor: Instagram/@buducnostsrbijeav

Ko su Kobre?

Odred vojne policije specijalne namene Kobre je jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije namenjena za bezbednosnu zaštitu određenih lica i objekata od posebne važnosti. U sastavu Odreda vojne policije Kobre su komanda odreda, komandni vod i čete vojne policije specijalne namene, piše Telegraf.

Zadaci Odreda vojne policije Kobre odnose se na obezbeđenje potrebnog nivoa operativne sposobnosti i raspoloživosti snaga neophodnih za realizaciju misija. Jedan od zadataka je i obezbeđivanje najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posetama Srbiji.

Na ovaj datum 1978. godine, Naredbom saveznog sekretara za narodnu odbranu SFRJ, formirano je Odeljenje vojne policije za protivteroristička dejstva u sastavu 282. bataljona vojne policije. U sastavu odeljenja, koje je preteča današnjih Kobri, bio je 1 oficir i 12 podoficira. Odeljenje prelazi u nadležnost novoformiranog Korpusa specijalnih jedinica 1992. godine, a potom 2000. godine postaje protivteroristički odred neposredno potčinjen načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije. U skladu sa reformama sprovedenim u Vojsci Srbije, krajem 2006. godine formirana je jedinica bataljonskog nivoa pod nazivom Bataljon vojne policije za obezbeđenje Kobre, koji se tada nalazi u sastavu Garde. Jedinica 2008. godine menja naziv u Bataljon vojne policije specijalne namene Kobre i prelazi u sastav Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije.

Od kraja 2020. godine jedinica je neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a u januaru 2021. godine je preimenovana u Odred vojne policije specijalne namene Kobre.

Autor: redportal.rs