Prema nekim procenama, zaradio je oko 35.863.120 sestercija, što bi danas iznosilo više od 15 milijardi dolara

Gaj Apulej Diokle bio je rimski vozač dvokolica (bigasa i kvadriga) iz 2. veka nove ere, koji se smatra jednim od najuspešnijih i najbogatijih sportista svih vremena. Rođen 104. godine u Lusitaniji (današnja Portugalija), Diokle je svoju trkačku karijeru započeo u Rimu sa samo 18 godina.

Izvanredne veštine i pobednička karijera

Diokle je je postao poznat po svojim veštinama i pobedama na trkama dvokolica, koje su bile jedan od najpopularnijih sportova u starom Rimu. Tokom svoje karijere, pobedio je u 1.462 trke, a bio drugi ili treći 1438 puta od ukupno 4.257 u kojima je učestvovao, što je izuzetan uspeh. Njegove trkačke veštine i taktička inteligencija donele su mu divljenje i podršku brojnih navijača.

Ogromno bogatstvo

Njegove trkačke veštine donele su mu ogromno bogatstvo. Prema nekim procenama, zaradio je oko 35.863.120 sestercija, što bi danas iznosilo više od 15 milijardi dolara, čineći ga jednim od najbogatijih sportista svih vremena. Ovo bogatstvo omogućilo mu je luksuzan život i status među rimskom elitom.

Legenda koja traje

Diokle je bio poznat po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da vozi u različitim tipovima trkačkih dvokolica, često pobedivši u uzbudljivim završnicama. Njegova karijera trajala je preko 24 godine, što je takođe bio izuzetan podvig za to vreme. Njegov uspeh i danas inspiriše mnoge sportiste i ljubitelje istorije.

Nasleđe

Gaj Apulej Diokle ostavio je dubok trag u istoriji sporta i antike. Njegova priča o uspehu, veštini i bogatstvu nastavlja da fascinira istoričare i arheologe širom sveta. Kao jedan od najuspešnijih trkača dvokolica, Diocles je zauvek zabeležen u anale sporta i rimske kulture.

Autor: Redportal.rs