Projekat od 150 milijardi dolara

Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat dogovorili su se oko izgradnje novog grada na mediteranskoj obali te severnoafričke države.

Fond za bogatstvo Abu Dabija (ADQ) prema navodima Blumberga predvodiće konzorcijum koji planira da uloži 35 milijardi dolara u izgradnju grada koji će se nalazi 350 kilometara severozapadno od prestonice Kaira.

Egipatski premijer Mustafa Madbuli opisao je plan razvoja Ras El-Hekma kao najveći posao u istoriji njegove zemlje. ADQ je rekao da očekuje da će privući više od 150 milijardi dolara ulaganja za projekt.

Foto: unsplash.com/ Flo P / @nattyflo

Madbuli je rekao da će Egipat dobiti 24 milijarde dolara nove likvidnosti kao rezultat dogovora.

- UAE će takođe pretvoriti svojih 11 milijardi dolara depozita u egipatskoj centralnoj banci za finansiranje poduhvata - rekao je Madbuli.

Inostrane obveznice Egipta porasle su nakon informacije, a vladine dolarske novčanice, koje dospevaju 2051. godine, skočile su 4,5 centi po dolaru, što je rekordni skok.

Finansiranje je podsticaj naporima Kaira da se uhvati u koštac s najgorom valutnom krizom u poslednjih nekoliko decenija i moglo bi da mu pomogne u sprovođenju dugo očekivane devalvacije valute koja bi bila četvrta u Egiptu od početka 2022. godine. MMF je mesecima pozivao na taj korak, međutim, vlasti su verovatno čekale znatan priliv strane valute.

Egipat bi trebalo da dobije 35 odsto od profita od projekta Ras El-Hekma dok su Emirati u sklopu projekta pristali i na zajedničko ulaganje u međunarodnu vazdušnu luku na tom području.

IZVOR: YT / elbayt real estate

Projekat podrazumeva i izgradnju finansijske četvrti za privlačenje međunarodnih kompanija, škola, bolnica, univerziteta, marine za jahte i kruzere...

- Egipat očekuje da će privući osam miliona dodatnih turista nakon izgradnje grada. Dogovor predstavlja početak ispravljanja kursa egipatske privrede - rekao je Madbuli i nazvao dogovor "porukom poverenja" iz UAE.

Egipat bi mogao da dobije više sredstava. Takođe se približava sporazumu s MMF-om o dogovoru koji bi mogao da dovede druge partnere i poveća njegov trenutni paket pomoći od tri milijarde dolara na više od 10 milijardi. MMF je inače odložio dve revizije postojećeg programa Egipta dok je čekao da zemlja ispuni obećanja koja su uključivala donošenje istinski fleksibilnog kursa.

Autor: Jutarnji.hr