Projekat vredan 2,7 milijardi dolara

Rumunija je započela izgradnju najveće evropske vojne baze NATO saveza. Transatlantski blok nastoji ojačati svoje sposobnosti u regiji Crnog mora.

Projekat vredan 2,7 milijardi dolara proširiće 57. vazduhoplovnu bazu rumunskih vazduhoplovnih snaga Mihail Kogalniceanu, koja se nalazi u blizini crnomorskog lučkog grada Konstance. Novi objekat imaće obim od skoro 32 kilometra, prostiraće se na oko 17 kvadratnih kilometara i biće dom za oko 10.000 članica NATO-a i njihovih porodica, piše Njuzvik, a prenosi Blic.

Juronjuz je ovog vikenda izvestio da su počeli radovi na osnovnoj infrastrukturi baze, kao što su pristupni putevi i električna mreža. Na kraju, očekuje se da će izgradnja nekoliko novih pista podržati operacije različitih tipova vojnih aviona.

Nikolae Kretu, komandant vazduhoplovne baze, rekao je da će postojati hangari za održavanje, skladišta goriva, municije, opreme, avio-tehničkih materijala, simulatori, objekata za hranjenje, smeštaj – sve što je potrebno za podršku operacijama i misijama ove baze.

Foto: Pixabay.com

Bukurešt teži bližoj saradnji sa svojim NATO saveznicima, posebno sa SAD, dok Crno more postaje sve intenzivnije poprište sukoba između Ukrajine i Rusije, kao i između Moskve i njenih zapadnih rivala.

- Rumunija se već uspostavila kao sidro istočnog krila NATO-a i EU - rekao je premijer Marsel Čolaku u junu.

- Rumunija je, i nastaviće da bude, pouzdan saveznik SAD koji je posvećen stabilnosti i miru u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Odlučni smo da snažno doprinesemo transatlantskoj zajednici i nepokolebljivo podržavamo demokratske vrednosti i osnovna prava i slobode - rekao je on.

Autor: blic.rs