Nemci mu po kapitulaciji Beograda 1941. ponudili vlast, ali on je odbio.

Princ Đorđe Karađorđević rođen je 8. septembra 1887. na Cetinju, bio je prvi sin kralja Petra i kneginje Zorke. Ime je dobio po svom pradedi Karađorđu.

Šklovao se u vojnoj školi u carskoj Rusiji, gde su došli do Kadetskog korpusa cara Aleksandra II. Bio jedan od učenika čuvenog profesora Mike Alasa.

Bio je prestolonaslednik Srbije od 1903 - 1909, a nekon abdikacije zbog neuravnoteženog ponašanja prestolonaslednik je postao njegov brat Aleksandar.

Učestvovao je u oba balkanska ,a i u Prvom svetskom ratu, dok je teško ranjen u bici na Mačkovom Kamenu, kod Krupnja u septembru 1914.

Pošto je bio protiv vladavine svog brata princ Đorđe je uhapšen 15. maja 1925. i smešten u dvorac Tikveš kod Belja, a potom u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici  u Gornjoj Toponici, kod Niša.

Po izbijanju aprilskog rata 1941. bio je pušten od strane Nemaca. Oni su mu tražili da bude vladar okupirane Srbije ali on je to odbio. Nakon Drugog svetskog rata ostao je da živi u Beogradu, dok su ostali članovi njegove porodice proglašeni državnim neprijateljima.

Preminuo je u Beogradu, u dubokoj starosti od 85 godina, 17. oktobra 1972. sahranjen na Novom groblju u Beogradu, međutim, na zahtev porodice prenet je u zadužbinu Karađorđevića na Oplenac.

IZVOR: YT / CZDS

Autor: Redportal.rs