On je pozvao da se raskrsti sa tom jugoslovenskom, a suštinski antisrpskom politikom ☝

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić ocenio je danas da ljudi u Srbiji moraju da prestanu da izbegavaju korišćenje termina srpski i istakao da je potrebno da se jednom za svagda raskrsti sa jugoslovensko-antisrpskom politikom.

- Kako smo mi došli u fazu da izbegavamo pridev srpski i da u tom kontekstu ne smemo da izgovorimo ono što je prirodno svugde drugde u svetu da se izgovori? Pa zašto se naša državna televizija zove Radio televizija Srbije, a Hrvatska se zove Hrvatska radio televizija, Britanska se zove Britanska, Grčka se zove Grčka radio televizija. Zašto se naš fudbalski savez ne zove Srpski fudbalski savez, već se zove Fudbalski savez Srbije? - naglasio je Šapić u emisiji Info jutro na TV Informer, a prenosi Tanjug.

On je upitao zašto u Srbiji ne sme da se koristi formulacija srpski predsednik Aleksandar Vučić, kao što se koriste termini francuski ili američki predsednik, nego se govori predsednik Srbije.

S druge strane, naglasio je i prisutnost termina Jugoslavija u imenu jednog od najpopularnijih sportskih društava u zemlji.

- Pre nekoliko dana izašlo je saopštenje Sportskog društva Partizan i čitajući saopštenje vidim da počinje sa JSD.... Zapitam se šta je sad ovo JSD? Uđem na njihov sajt i vidim da se oni danas i dalje zvanično zovu Jugoslovensko sportsko društvo Partizan. Kažem sebi: "Da li je ovo moguće?". Koje jugoslovensko sportsko društvo? Zašto barem nisu promenili ime u Srpsko sportsko društvo Partizan? Shvatate li o čemu mi pričamo, ali nikom ništa, to je izgleda sasvim normalno – rekao je on, a prenosi Alo .

Autor: Tanjug.rs/Alo.rs