Institucija navodi da niža inflacija u regionu treba da doprinese rast raspoloživog dohotka i pruži podršku potrošnji

Ekonomski rast Srbije će ubrzati, sa 2,0 odsto ove godine, na 3,0 odsto u 2024. godini i na 3,8 odsto u 2025. godini, navodi se u novom, danas objavljenom Redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke.

U izveštaju se ističe da će ceo region Zapadnog Balkana, posle usporavanja ove godine, zabeležiti umereno ubrzanje ekonomskog rasta na 3,0 odsto sledeće godine i na 3,5 odsto u 2025. godini, u uslovima oporavka u Evropskoj uniji koja je glavni trgovinski partner ovog regiona.

SB navodi da niža inflacija u regionu treba da doprinese rast raspoloživog dohotka i pruži podršku potrošnji.

Uprkos višestrukim šokovima, zemlje Zapadnog Balkana uspele su da zabeleže rast, otvore nova radna mesta i smanje stepen siromaštva, što ukazuje na snažne osnovne ekonomske pokazatelje ovog regiona - rekla je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Šaoćing Ju.

Foto: Printscreen YouTube/@EconomistImpactSEE

Prema njenim rečima, Zapadni Balkan i dalje napreduje u sustizanju razvijenijih ekonomija Zapadne Evrope, ali nejednakom brzinom, što zahteva ciljane reforme kojima bi se ekonomski oporavak konsolidovao i prerastao u održivi rast.

Prosečna stopa zaposlenosti u regionu Zapadnog Balkana je ove godine dostigla novu istorijski najvišu vrednost od skoro 48 odsto, a od sredine 2022. do sredine 2023. godine je otvoreno 103.000 novih radnih mesta.

Uprkos nedavnim pomacima, učešće u rodnoj snazi je još nisko, što, uz dubok rodni jaz, otežava smanjenje siromaštva, a privrednici se i dalje žale na nedostatak radne snage.

U izveštaju SB se ističe da je neophodno povećati ulaganja u povećanje otpornosti na elementarne nepogode, između ostalog i u poljoprivredi.

Ako zaštite poljoprivredu od prirodnih rizika i učine je otpornijom, ekonomije Zapadnog Balkana mogle bi da nastave da povećavaju produktivnost poljoprivrede uprkos nepovoljnom uticaju klimatskih promena - izjavila je viša ekonomistkinja Svetske banke i jedan od autora izveštaja, Nataša Rovo.

Autor: Tanjug

#rast Srbije

#svetska banka

#ubrzaće