Kurti je i ranije pokušavao da se reši Srpske liste i za svoje najbliže saradnike postavljao lojalne Srbe koji nisu imali podršku naroda.

Ako je četiri opštine na severu Kosova i Metohije premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji proglasio zonama antiterorističkog delovanja, a potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao krivca za obračun u Banjskoj, može se dogoditi i da SL označi kao terorističku organizaciju. To bi značilo da Srbi na KiM praktično ostanu bez političkog vođstva, iako je pomenuta opcija godinama unazad dobijala skoro stoprocentnu podršku glasača.

Otprilike u ovom smeru išla je i jučerašnja izjava premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtijeva koji je na sednici vlade u Prištini govorio o masakru u Banjskoj kada je ubijen jedan albanski policajac i najmanje četvorica Srba:

- Nakon što je dokumentovano učešće potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, što zaslužuje svu pažnju, od vitalne je važnosti oživljavanje političkog pluralizma Srba na Kosovu. Nema demokratije i slobode bez pluralizma, Srbi sa Kosova moraju da se oslobode tutorstva Srbije.

Foto: Tanjug AP

Kurti je i ranije pokušavao da se reši Srpske liste i za svoje najbliže saradnike postavljao lojalne Srbe koji nisu imali podršku naroda. Takođe, organizacije "Brigada sever" i "Civilna zaštita" Priština je proglasila terorističkim uz obrazloženje da podrivaju ustavni poredak tzv. Kosova.

Prema rečima Srđana Graovca, istoričara i političkog analitičara, u startu je jedan od Kurtijevih ciljeva bio da Srpsku listu proglasi terorističkom i da je skloni.

- Srpska lista je simbol jedinstva Srba na Kosovu i Metohiji, ona politički objedinjuje dominantan broj srpskih glasova i to Albancima smeta. A, što je najvažnije, Srpska lista nije oportuna Beogradu. Zato je Kurti pokušavao da nađe zamenu SL i sebi je privlačio neke druge Srbe poput Nenada Rašića i Rade Trajković i pravio alternativu - objašnjava Graovac i dodaje da je Priština od početka radila na kriminalizaciji članova Srpske liste i njenih predstavnika.

On navodi i da je Kurti pokušao da vodi perfidnu igru, jer je hapsio viđenije Srbe na Kosovu i Metohiju, ali ne i lidere SL:

- Time je hteo da okrene ljude protiv ove političke organizacije i da narod pomisli - eto, nas hapse, a oni su zaštićeni. Ali nije u tome uspeo. Kao poslednja opcija je njeno proglašenje terorističkom organizacijom i ukidanje i ne bi me iznenadilo da se to i dogodi. Naravno, srpski narod nije njegova marioneta i uvek će glasati za one koji su okrenuti ka Beogradu.

Autor: Novosti.rs