On je ocenio da Zapad i Kurti koristeći referendum, žele da odgovornost i krivicu prebace na Srbe.

Narodni poslanik Milovan Drecun ocenio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koristi izjašnjavanje o gradonačelnicima kako bi po svaku cenu zadržao vlast na severu Kosova i Metohije i ocenio da mu je namera da u tom cilju iskoristi sve što ima na raspolaganju.

Drecun je za Tanjug, komentarišući uslove pod kojima se održava glasanje za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM rekao da bi najjednostavnije rešenje bilo da gradonačelnici podnesu ostavke kada bi za to postojala politička volja u Prištini i na Zapadu.

On je ocenio da Zapad i Kurti koristeći referendum, žele da odgovornost i krivicu prebace na Srbe, kako bi mogli da kažu da Srbi ne žele da učestvuju u demokratskim procesima iako, kako kaže, glasanje organizovano na ovakav način nije demokratsko.

Foto: Printscreen YouTube/ RTS Oko - Zvanični kanal

- Onda Zapad jednostavno može da kaže 'u redu, ako nećete da učestvujete onda Kurti ima prava da vlada do 2025. godine sa tim gradonačelnicima i onda je sve i legitimno i legalno - primetio je Drecun.

On je ocenio da će Zapad podržati takve odluke i da sve čini, kako je rekao, da omogući Kurtiju da uspostavi punu kontrolu Prištine nad celom teritorijom KiM uključujući i sever.

- Mogu tu i tamo da mu (Kurtiju) prigovore nešto oko procedura, oko sprovođenja njegovih odluka, ali Zapad će sada prebaciti odgovornost na Srbiju. Iako im je potpuno jasno da su ovo potpuno neregularni uslovi za održavanje referenduma, reći će - 'evo, Srbija nije želela da učestvuje, a Kurti je učinio sve da deeskalira situaciju na severu - objasnio je Drecun.

Autor: Pink.rs