Govoreći o energetskoj krizi u celoj Evropi, ocenio je da u Srbiji, bez obzira što se oseća, nije bilo štete kao u drugim evropskim zemljama

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan - Harčenko izjavio je danas da u Rusiji nisu iznenađeni time što Srbija nije uvela sankcije toj zemlji dodajući da su svesni da zvanični Beograd zbog toga trpi teške pritiske.

- I ranije smo imali pretpostavku o predsedniku Aleksandru Vučiću i celom rukovodstvu Srbije da će Srbija, bez obzira na poteškoće i pritiske koji su veoma veliki i traju, zauzeti principijelan stav - rekao je Bocan - Harčenko za TV Prva i napomenuo da je Srbija takav stav zauzela polazeći od svojih nacionalnih interesa.

Govoreći o energetskoj krizi u celoj Evropi, ocenio je da u Srbiji, bez obzira što se oseća, nije bilo štete kao u drugim evropskim zemljama.

On je rekao i da su u Rusiji svesni da je Srbiji teško da se bori sa tolikim pritiscima, pogotovu što znaju kako ti pritisci izgledaju i dodao da teško možda i nije prava reč koja to objašnjava.

Bocan-Harčenko smatra da su pritisci na Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom povezani sa pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji.

- Kosovo je najvažnije pitanje za Srbiju i predsednika Vučića i Zapad računa da će uz jačanje tog pritiska, Beograd i Vučić morati da deluju fleksibilnije u drugim pravcima politike, na primer da uvede sankcije Rusiji. Takođe, pritiskaju predsednika Vučića da dođe do nekog ugovora sa Prištinom, kako bi Rusiji oduzeli argument da im kaže da imaju različite stavove, aršine - ocenio je ruski ambasador.

Na pitanje da li bi Rusija mogla da kaže kako neće nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije ukoliko im Zapad omogući da Donbas i Krim postanu njihov sastavni deo, Bocan - Harčenko kaže da trgovina ne dolazi u obzir.

On je objasnio da predsednik Vladimir Putin pominje situaciju u vezi sa Kosovom sa ciljem da pokaže Zapadu kako imaju dupli aršin, a što se tiče stava oko Kosova, to je, kako smatra, sasvim različito od novih regiona Rusije.

Govoreći o ruskom povlačenju iz Hersona, Bocan - Harčenko kaže da je to manevarsko povlačenje i da nikako ne predstavlja početak poraza Rusije u ratu sa Ukrajinom. Kako kaže, u Rusiji nisu bili iznenađeni tim povlačenjem jer su znali da je situacija teška i onda je odlučeno da se krene sa evakuacijom, pre svega ljudi, pa i tehnike. Evakuacija je, kako kaže, prošla bez ikakvih gubitaka.

Na pitanje kako reaguju na to što se u Hersonu vijore ukrajinske zastave, Bocan - Harčenko kaže da nikada nije rekao da je to bila jednostavna odluka.

- To je bila teška, zabrinjavajuća odluka, ali nema rata koji ide pravolinijski, uvek postoji manevar. Nije važno dobiti bitku, najvažnije je dobiti rat - zaključio je ambasador Rusije.

Kada je reč o pregovorima na relaciji Bela kuća - Kremlj preko „vruće linije“ i na pitanje da li je povlačenje iz Hersona možda rezultat tih pregovora, Bocan - Harčenko kaže da ne zna da ima takvih pregovora i dodaje da je Rusija uvek bila otvorena za razgovore.

Autor: Tanjug