Izrazio divljenje sa podvige srpskog naroda u Crnoj Gori

Patrijarh srpski Porfirije primio je danas vođe Demokratskog fronta, Andriju Mandića i Milana Kneževića, istakavši da visoko ceni njihovu ličnu i žrtvu celog vernog naroda u Crnoj Gori u borbi protiv, kako je naveo, nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh Porfirije je istakao da se otpor u pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine stopio sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture i da je sve što je naš narod tih meseci činio u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, zadivljujuće.

Srpski patrijarh je naglasio i da isticanje pomalo zanemarene uloge njegovog prethodnika u mirnom i povoljnom razrešenju ove krize vidi kao sopstvenu obavezu, posebno imajući u vidu da je sa patrijarhom Irinejem, kako je kazao, vodio duge razgovore o položaju Srpske Crkve i srpskog naroda, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Crnoj Gori, i da po tim pitanjima, u svemu nasleđuje stav koji je Crkva kroz Sabor i Sinod već utvrdila.

SPC navodi da su gosti čestitali Porfiriju na izboru na tron poglavara Srpske Pravoslavne Crkve i izrazili zadovoljstvo što on sada kao patrijarh, a i ranije kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski u javnim obraćanjima uvek upućuje podršku i izražava brigu za položaj srpskog pravoslavnog naroda u Republici Crnoj Gori.

Lideri Demokratskog fronta su obavestili patrijarha o rešenosti njihove koalicije da posle izmena Zakona o slobodi veroispovesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u savremenom crnogorskom društvu.

Sagovornici su se saglasili da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Republici Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za SPC i za državu, i izrazili uverenje da će se taj važan događaj, prvi put posle Drugog svetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi, navodi se u saopštenju Informativne službe SPC.

Autor: redportal.rs