Titanijumsko srce, kao i tvoje, ima 2 komore, ali za razliku od tvog, ovo srce ne kuca već se VRTI 🌪

Srce od titanijuma zvuči kao nešto što je napravljeno za Limenog drvoseču u Čarobnjaku iz Oza, ali prvi put, 9. jula, implantirano je pacijentu. 🎊

Ugradnja totalnog veštačkog srca (TAH) je predloženo rešenje za pomoć osobama sa srčanom insuficijencijom kojima je potrebna transplantacija srca. Srčana insuficijencija je uticala na 6,7 miliona ljudi samo u SAD između 2017. i 2020. godine, ali je 2021. urađeno samo 3.817 transplantacija srca. Trenutno se implantacija TAH-a smatra mostom za transplantaciju srca u teškim slučajevima srčane insuficijencije.

Titanijumsko srce BiVACOR-a je nova vrsta TAH-a. Australijanac po dizajnu, odobren je za testiranje na 5 pacijenata u ranoj studiji izvodljivosti u SAD. Prvi od tih pacijenata implantiran je 9. jula i sa aparatom je živeo 8 dana, dok mu nije zamenjeno donorsko srce.

Foto: BiVACOR/BiVACOR

- Ovo je neverovatan napredak jer BiVACOR TAH može ponuditi nadu za bezbroj pacijenata koji pate od srčane insuficijencije u završnoj fazi. Ovaj uređaj može poslužiti kao spasonosni most do transplantacije srca; buduće studije bi mogle da pokažu njen potencijal kao dugotrajne pumpe koja može efikasno da posluži kao potpuna zamena za srce pacijenta - dr Aleksis Šafi, direktor hirurgije za transplantaciju srca u medicinskom centru Bejlor St. Luke i vanredni profesor hirurgije na Medicinskom koledžu Bejlor, objašnjeno je u saopštenju.

Titanijumsko srce, kao i vaše, ima 2 komore. Jedan šalje krv u pluća (plućna cirkulacija), a drugi je šalje u ostatak vašeg tela (sistemska cirkulacija). Ali za razliku od tvog, ovo srce ne kuca. Vrti se. 🌪

Krv protiče kroz srce od titanijuma, gurnuta rotirajućim impelerom koji koristi MAGLEV, magnetnu levitaciju. To je ista tehnologija koja je omogućila da voz proleti brzinom od 603 kilometra na sat u Japanu 2015. Maglev smanjuje rizik od mehaničkog habanja i minimizira krvnu traumu.

Foto: BiVACOR/BiVACOR

TAH dolazi sa kontrolerom i baterijom koju bi pacijent nosio sa sobom. BiVACOR kaže da je TAH spreman za rukovanje odraslim muškim pacijentima koji se bave fizičkim vežbama. Podešavanja se takođe mogu podesiti da obezbede pulsirajući, umesto kontinuiranog protoka, da bi oponašali protok iz srca koje kuca.

Dok ga je ovaj prvi BiVACOR pacijent nosio samo 8 dana, uređaj je implantiran duže vreme kod životinja, uključujući mesec dana u grupi teladi. Uređaj takođe radi bez grešaka već 4 godine i računa se na sto.

Međutim, to nije prvo totalno veštačko srce. SinCardia je odobrila FDA 2004. godine i ugrađena je u više od 1.400 pacijenata, čak im je dozvoljeno da odu kući dok čekaju na srce donora.

Međutim, prijavljeno je da je 12 procenata pacijenata sa SinCardia imalo moždani udar, a 14 procenata je doživelo trombozu. Maglev u BiVACOR-u se nada da će smanjiti ove rizike. SinCardia je takođe prilično velika u poređenju sa BiVACOR-om, koji podseća na ljudsko srce, a materijali od kojih je napravljena su manje izdržljivi. BIVACOR je napravljen od titanijuma, koji se već često koristi za ortopedske implantate. Titanijum lako oksidira, stvarajući biološki inertan film koji oblaže uređaj štiteći ga od bilo kakvih bioloških reakcija tela.

Autor: redportal.rs