Postoji mogućnost da bude osuđen na doživotnu

Visoki nemački obaveštajac optužen je za izdaju zbog navodnog prenošenja državnih tajni Rusiji. A u istom slučaju osuđen je još jedan Nemac, koji se sumnjiči da je radio kao kurir.

Nemački generalni tužilac optužio je obojicu za "izdaju u posebno ozbiljnom slučaju", zbog čega bi, prema nemačkim zakonima, mogli da budu osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu. 😲

Zaposleni u Nemačkoj spoljnoj obaveštajnoj službi (BND), poznat samo kao Karsten L, u skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti, nadgledao je odeljenje za praćenje telefonskih i internet komunikacija u inostranstvu, a nekoliko nedelja pre hapšenja unapređen je na mesto na kojem je bio zadužen za proveru prošlosti zaposlenih u agenciji.

Policija je uhapsila njegovog navodnog saučesnika Artura E. mesec dana nakon što je stigao u Nemačku letom iz SAD.

Artur E, nemački biznismen rođen u Rusiji, optužen je da je putovao u Moskvu i predao obaveštajne podatke ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB). 👇

Nemački mediji navode da je Artur E. bio trgovac dijamantima i da je nakon hapšenja "mleo kao vodenica".

On je rekao da su se dvojica optuženih navodno upoznala na privatnoj zabavi u fudbalskom klubu u Bavarskoj 2021. i da mu je Karsten L. pričao o svom radu u BND-u.

U brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Poljsku i Norvešku, u proteklom periodu uhapšene su ili proterane osobe osumnjičene da su špijunirale za Rusiju.

Nemačka je posebno u fokusu, nakon što je vladin zvaničnik koji je radio za kancelariju koja se bavi vojnom opremom uhapšen prošlog meseca pod sumnjom da je špijunirao. 🤔

Takođe, šef nemačke sajber bezbednosti Arne Šenbom otpušten je prošlog oktobra nakon što je navodno imao veze sa ljudima povezanim sa ruskim obaveštajnim službama, kako piše B92, prenosi Pink.rs.

Autor: Pink.rs