Evo kako se završio sve 👇👇👇

Kalvin Benton je pokrenuo svoju firmu za psihoterapiju Spil sa idejom da svima daje istu platu. Njegova firma pruža onlajn savetovanje i terapiju zaposlenima raznih kompanija. Kod problema sa depresijom i stresom vezanog za posao, ali i tuge. A na samom početku je imao ideju da svi zaposleni budu isto plaćeni.

- Bilo nas je 5 i svi smo podjednako doprinosili poslu pa smo probali eksperiment u kom smo svakom isplaćivali isti iznos, bez obzira na iskustvo i poziciju. Želeli smo da preispitamo tradicionalni model plata. Odlučili smo da svima isplaćujemo po 36.000 funti godišnje i izračunali da se sa time može pristojno živeti u Londonu.

U početku je ovo dobro funkcionisalo. Na primer, nije bilo problema ko će platiti piće jer svi imaju iste prihode. Kako se Spil razvijao, bili su potrebni novi radnici poput softverskog programera, prodavca i administratora i svima je ponudio istu platu od 36.000 funti. Tada su počeli problemi.

- Za programerima vlada potražnja i obično imaju platu veću od 36.000 funti godišnje. Prodavci su obično plaćeni po proviziji. Dakle, naš model nije bio posebno pogodan za ove 2 pozicije. Imali smo muke da privučemo talente za softverske pozicije. Nakon otprilike 3 meseca prodavci su tražili da ih platimo u skladu sa ostvarenom prodajom, tvrdeći da im fiksna plata ne odgovara.

Sa druge strane, dobijao je jako puno prijava za administraciju jer su takvi poslovi inače plaćeni dosta manje.

Foto: Unsplash.com/@mariogogh

- Kako smo rasli tako su se pojavili zaposleni koji su doprinosili više od drugih. Imali smo ljude koji su radili duže od ostalih i počeli su da se pitaju treba li da dobijaju istu platu kao njihove kolege koje rade manje. To je izazvalo sukobe među ljudima i povela se rasprava da li treba da se nastavi ovaj eksperiment.

Nakon godinu dana Benton je podlegao pritisku zaposlenih i odbacio sistem jednakih plata, zamenivši ga tradicionalnom strukturom platnih razreda na temelju radnog staža u kompaniji i stručnosti.

- Mislim da je bilo razočaranja kad je eksperiment propao. Hteli smo najbolje za ljude u kompaniji. Ali ponekad tradicionalne prakse postoje s razlogom i ponekad ne treba eksperimentisati. Budući da imamo otvorenu politiku o tome kolike su plate, ne priča se o tome ko koliko zarađuje. To nam je pomoglo da se ljudi ne osećaju loše. A kad pomažete ljudima, važno je imati sklad na radnom mestu - zaključio je Benton za BBC.

Autor: redportal.rs