Predsednik kineske kompanije priznao da postoji jaz

Kina priznaje razliku u tehnološkom napretku u razvoju veštačke inteligencije sa SAD-om, naglašavajući s druge strane nezavisan razvoj, dok kineski tehnološki giganti nastoje da premoste tu razliku, prenosi B92.

U nedavnoj panel raspravi o generativnoj veštačkoj inteligenciji na Boao forumu za Aziju, Liu Cong, potpredsednik iFlyteka, kineske AI kompanije, priznao je jaz između Kine i globalnih lidera u AI tehnologiji. Naglasio je potrebu za nezavisnim razvojem hardvera i softvera, posebno u glavnim velikim jezičkim modelima (LLM).

Veliki jezički modeli, koje pokreću algoritmi veštačke inteligencije za dubinsko učenje kao što je ChatGPT, postali su ključni za razne zadatke kao što su sažimanje, prevođenje i kreiranje sadržaja.

Predsednik iFlyteka pomenuo je neophodnost kineskih LLM-ova da premoste jaz sa svojim američkim konkurentima. Uprkos tome, izrazio je optimizam u pogledu konkurentnosti svoje kompanije do sredine tekuće godine.

Foto: shutterstock

Pokušaji Kine da uhvati korak sa SAD-om u AI utrci su očigledni, s tehnološkim gigantima i startapima koji ulažu velika sredstva u istraživanje i razvoj veštačke inteligencije.

Pol Triolo, savetnik za tehnološku politiku i viši potpredsednik za Kinu u kompaniji Dentons Global Advisors u Vašingtonu, istakao je da kineske kompanije mere svoj napredak u odnosu na ChatGPT, ukazujući na značajnu prednost koju SAD ima u AI tehnologiji.

Kineska usredsređenost na temeljne modele, iako zaostaje za OpenAI-jem i Google Geminijem, pokazuje znakove napretka. Triolo je primetio da Kina koristi Metin open-source Llama 1 model, koji im pomaže u tom pogledu.

- Čak i ako Kina zaostaje, njene AI kompanije napreduju prema američkom modelu - primetio je Triolo.

Izveštaji sugerišu da kineske kompanije razvijaju i koriste velike jezičke modele za pokretanje dolazećih AI tehnologija, intenzivirajući američko-kinesko tehnološko rivalstvo.

Šefovi velikih kineskih tehnoloških kompanija podelili su svoj napredak u razvoju AI tehnolgije. Čeng Jišiao, izvršni direktor Kuaishoua, otkrio je poboljšanja u njihovom LLM-u, KwaiYii, nadmašujući GPT-3.5 i približavajući se GPT-4 u različitim aspektima.

Autor: zimo / b92