TikTok algoritmi su ključni za poslovanje kineske kompanije 👆🏼

Nakon što je predsednik SAD Džo Bajden potpisao zakon kojim se kompaniji ByteDance daje rok od 270 dana da proda TikTok ili da se suoči sa zabranom u toj državi, Vlada je odobrila je značajan paket mera nacionalne bezbednosti koje iz tog zakona proizilaze.

Nova regulativa praktično predstavlja ultimatum za kinesku kompaniju, odnosno kompletan biznis TikTok-ovog američkog ogranka, u narednih devet meseci. ByteDance ne želi da proda TikTok američkoj kompaniji, koja bi želela da ga kupi, i radije bi prihvatio da se ta društvena mreža u Americi potpuno ugasi, javila je u petak agencija Reuters.

Ta kompanija smatra algoritme TikTok-a ključnim za svoje poslovanje, pa se sa tog stanovišta potencijalnu prodaju veoma popularne i profitabilne platforme čini neodrživom. Zbog toga će se američki ogranak kineske kompanije žaliti sudu na mogućnost zabrane rada, u nadi da će uspeti da blokira posledice ovih dana usvojenih propisa.

ByteDance je, takođe, razmatrao i mogućnost prodaje većinskog udela u vlasništvu TikTok-a, ali tako da se prodaja većinskog paketa istovremeno ne odnosi i na većinsko vlasništvo na algoritmom platforne, objavio je u četvrtak tehnološki portal The Information.

Te tvrdnje je, međutim, potom demantovao sam ByteDance, koja je povodom te informacije objavio zvanično saopštenje na kineskoj medijskoj platformi Toutiao.

Autor: mondo.rs