Njega bivša premijerka Liz Tras inspirisala da ode da se bori u Ukrajini

Hari Greg, 25-godišnji muškarac iz Norfolka u Velikoj Britaniji, koga je bivša premijerka Liz Tras inspirisala da ode da se bori u Ukrajini – izvršio je samoubistvo. Po povratku iz Ukrajine, Greg se obesio, izvestili su britanski mediji u nedelju, pozivajući se na službenu istragu, prenosi Raša Tudej.

On je navodno patio od posttraumatskog stresnog poremećaja i nije mogao da dobije adekvatnu pomoć, kaže njegova majka.

U februaru 2022, Tras, koja je tada bila ministarka spoljnih poslova, rekla je na nacionalnoj televiziji da će "apsolutno" podržati državljane Velike Britanije koji idu da se bore za Ukrajinu. Njena izjava usledila je nakon ranijeg poziva zvaničnika u Kijevu da strani dobrovoljci dođu i pridruže se borbi.

- Narod Ukrajine se bori za slobodu i demokratiju, ne samo za Ukrajinu već i za celu Evropu - rekla je tada, dodajući, "ako ljudi žele da podrže tu borbu, ja bih ih podržala u tome".

Njeni komentari bili su u suprotnosti sa vladom, koja je tvrdila da svako ko se „bori ili pomaže drugima koji su uključeni u sukob“ može biti krivično gonjen po povratku u Britaniju.

- Teško je patio od PTSP-a jer se borio na linijama fronta u Ukrajini. Tu mu, nažalost, nije bilo pomoći - izjavila je Gregova majka.

Autor: redportal.rs