Situacija u Ukrajini svakog trenutka u Ukrajini može da eks

Nemilosrdan progon Srba na Kosovu i Metohiji koji sprovode Kurtijeve vlasti sa prećutnom podrškom Zapada, direktno je povezan sa izgradnjom novih, velikih NATO baza oko Srbije, upozorava penzionisani general Milorad Stupar, magistar političkih nauka, osnivač i prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije.

On naglašava da se ove baze ne grade zbog Srbije, već radi strategijskog opkoljavanja Rusije, ali da predstavljaju latentnu opasnost za našu zemlju.

- Posmatrajući situaciju sa pozicije Srbije kao vojno neutralne zemlje, vidi se da se naš inače težak geostrategijski položaj pogoršava sa intenzivnom izgradnjom NATO baza u Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji. One se ne prave zbog nas već zbog Rusije, ali bi u slučaju bilo kakve eskalacije na KiM sigurno bile angažovane protiv naše zemlje. Zato Kurtijeva vlast neprestano provocira sukob u južnoj pokrajini u nadi da će se NATO ponovo okrenuti protiv Beograda - kaže general Stupar.

On naglašava da preko iskustava iz rata u Ukrajini NATO donosi zaključke na osnovu kojih militarizuje Evropu.

Foto: europa.rs

- Alijansa gomilanje snaga u Evropi obrazlaže kao "pojačavanje odbrambene sposobnosti u cilju odvraćanja Ruske Federacije od agresije". Međutim, posmatrajući geopolitičku situaciju očigledno se radi o geostrategijskom opkoljavanju evropskog ratišta Ruske Federacije. Rat u Ukrajini je doveo do izuzetnog pogoršanja strateške pozicije Rusije, jer su Švedska i Finska ušle u Alijansu, tako da je Baltičko more postalo NATO more. To pokazuje najava izgradnje velike baze na strateški važnom baltičkom ostrvu Goland. Može se reći da je severoistočno krilo NATO potpuno natkrililo evropsko ratište Ruske Federacije - kaže general Stupar.

Pažnji svetske javnosti usmerenoj ka Ukrajini i baltičkom regionu promakli su slični događaji na jugoistoku Evrope. Američka Komanda specijalnih operacija u Evropi (SOCEUR), sa sedištem u Štutgartu izdala je 1. juna 2022. saopštenje:

- Kao deo tekućih napora u jačanju sposobnosti snaga za specijalne operacije, ključnih za regionalnu stabilnost, američka Komanda specijalnih operacija u Evropi donela je odluku da locira istureni štab Snaga za specijalne operacije (SOF) u Albaniji. Lokacija štaba obezbediće povećanu interoperabilnost sa našim albanskim saveznicima, važan pristup transportnim čvorištima na Balkanu i veću logističku fleksibilnost. Albanija ostaje snažan saveznik u NATO, a SAD imaju dobre odnose sa albanskom vladom i Ministarstvom odbrane, što čini postavljanje isturenog štaba u savezničkoj naciji prirodno pogodnim.

Autor: Novosti.rs