Iako rezultati predizbornih izbora u Nevadi u utorak nemaju uticaja, oni su još jedno razočarenje za Hejli, koja je već izgubila od Trampa na predizborima u Ajovi i Nju Hempširu

Niko od kandidata na republikanskim predizborima u Nevadi nije pobedio, što je veliko razočarenje za Niki Hejli, koja u odsustvu Donalda Trampa, zbog izbornih pravila u toj saveznoj državi, praktično nije imala konkurenciju. Glasački listići sa opcijom "nijedan od kandidata" bili su najbrojniji, za njih se odabralo 61 odsto birača, dok je za Hejli glasalo 32 odsto, pokazali su zvanični rezultati. Tramp nije bio među kandidatima, prenosi Gardijan.

Primetno, republikancima u Nevadi nije ponuđena samo jedna opcija, već dve: klasični predizbori u utorak i poslanički klub u četvrtak.

Razlika je u tome što predizbore organizuje savezna država i birači mogu glasati bilo gde, bilo kada i na bilo koji način, kao što je opcija za glasanje putem pošte. Nasuprot tome, drugo glasanje organizuje partija i podrazumeva fizičko prisustvo birača sa članskom kartom u ruci, na određenom mestu iu određeno vreme.

Republikanska partija Nevade odustala je od predizbornih izbora u državi i održaće drugi krug dva dana kasnije. Pored toga, stranka je zabranila svim kandidatima koji učestvuju na izborima u utorak da učestvuju na izborima u četvrtak. Niki Halei je bila kandidat na predizborima u utorak, ali Tramp nije bio na glasačkom listiću. Donald Tramp će biti kandidat na izborima u četvrtak, ali Hejli se neće kandidovati protiv njega.

Na njenu nesreću, samo glasači poslaničke grupe će odlučiti ko će dobiti podršku delegata Nevade.

Iako rezultati predizbornih izbora u Nevadi u utorak nemaju uticaja, oni su još jedno razočarenje za Hejli, koja je već izgubila od Trampa na predizborima u Ajovi i Nju Hempširu, a njena matična država Južna Karolina takođe izgleda slabo. O predsedničkim kandidatima odlučuje se na malo zastarelim izbornim koledžima u samo četiri države: Ajovi, Nevadi, Vajomingu i Severnoj Dakoti.

Nevada je promenila svoj izborni sistem 2021. nakon odluke bivšeg demokratskog guvernera Nevade Stiva Sisolaka, koji je potom potpisao zakon kojim se „delegati“ koji su godinama organizovani u državi zamenili predizborima koji takođe dozvoljavaju glasanje poštom i glasačima ove godine su im bile dostupne dve opcije.

Međutim, Republikanska partija smatra da je glasanje putem pošte podložno manipulaciji rezultatima i odlučila je da zadrži sistem elektorskog kolegijuma gde je birač dužan da dođe i glasa lično.

Autor: redportal.rs