Najmanje 3 osobe koje su javno izlagale predmete duginih boja zatvorene ili kažnjene

U Rusiji je počelo kažnjavanje po zakonu koji postupke LGBT populacije tretira kao ekstremizam, javljaju lokalne medijske grupe i udruženja za odbranu ljudskih prava.

Najmanje tri osobe koje su javno izlagale predmete duginih boja su zatvorene ili kažnjene. Prema presudi Vrhovnog suda iz novembra, ono što je vlada nazvala LGBT "pokretom koji deluje u Rusiji zabranjeno je i proglašeno ekstremističkom organizacijom.

Ruski zakon zabranjuje javno isticanje simbola ekstremističkih organizacija, a aktivisti za prava LGBT-ja upozorili su da bi osobe sa duginim zastavama i drugim predmetima mogle biti na meti vlasti.

Sud u Saratovu, gradu 730 kilometara jugoistočno od Moskve, kaznio je juče umetnicu i fotografkinju Inu Mosinu sa 1.500 rubalja (oko 16 dolara) zbog nekoliko objava na Instagramu sa duginim zastavama, preneo je portal Mediazona.

Za ovaj slučaj citiran je ceo tekst odluke Vrhovnog suda u kojoj se navodi da je zastava duginih boja "međunarodni" simbol LGBT pokreta. Mosina i njeni advokati tvrde da ona nije kriva, navodeći da je to bilo pre donošenja sudske presude, u vreme kada vlasti zastave duginih boja nisu smatrale ekstremističkim, a njen advokat je rekao da je policijski izveštaj o njenom navodnom prekršaju podnet pre nego što je zakon stupio na snagu. na snagu. Međutim, sud je naložio da ona mora da plati kaznu.

Prošle nedelje, sud u Nižnjem Novgorodu, oko 400 kilometara istočno od Moskve, naložio je Anastasiji Jeršovoj da odsluži pet dana zatvora po istoj optužbi za nošenje duginih minđuša u javnosti, prenela je Medijazona.

U Volgogradu, oko 900 kilometara južno od Moskve, sud je kaznio čoveka sa 1.000 rubalja (oko 11 dolara) zbog navodnog postavljanja zastave duginih boja na društvenim mrežama, saopštili su u četvrtak pravosudni zvaničnici, identifikujući čoveka samo kao Artjoma P.

Godine 2020, ustavne reforme koje je Vladimir Putin sproveo kako bi produžio svoju vladavinu za još dva mandata uključivale su odredbu koja zabranjuje istopolne brakove. Nakon slanja trupa u Ukrajinu 2022. godine, Kremlj je pojačao svoju kampanju protiv onoga što je nazvao degradirajućim uticajem Zapada, što su aktivisti za ljudska prava videli kao pokušaj legitimisanja rata. Te godine, vlasti su usvojile zakon kojim se zabranjuje promovisanje „netradicionalnih seksualnih odnosa“ između odraslih, efektivno zabranjujući svako javno odobravanje LGBT osoba.

Autor: redportal.rs